Liječnik upozorava: Jedna vrsta boli mogla bi biti prvi znak raka debelog crijeva

SPECIJALIST za bolesti probavnog sustava upozorio je na manje poznat znak koji može ukazivati na smrtonosan rak debelog crijeva. Iako je poznato da je bol u trbuhu jedan od simptoma bolesti, gastroenterolog dr. Joseph Salhab istaknuo je jedan detalj na koji bi javnost trebala posebno obratiti pažnju.
Dr. Salhab savjetuje da se ne zanemari bol u trbuhu koja je uvijek na istom mjestu, posebno ako je praćena novim napadima zatvora ili proljeva. Ako je bol toliko jaka da vas budi noću, svakako biste trebali posjetiti liječnika, dodao je.
"Ako se zbog nje budite jer je toliko jaka, to nije nešto što biste smjeli ignorirati", upozorio je dr. Salhab u videu na Instagramu koji je pregledan više od 500.000 puta.
Odgovarajući na video 28-godišnje žene kojoj je rak bio pogrešno dijagnosticiran kao sindrom iritabilnog crijeva, američki stručnjak je naveo i druge simptome na koje treba obratiti pažnju.
"Promjena izgleda stolice, osobito ako je jako tanka, zatim krvarenje iz rektuma i neobjašnjiv gubitak kilograma, također su znakovi koje ne smijete zanemariti", rekao je.
Broj slučajeva raka debelog crijeva kod mlađih od 50 porastao je za čak 80 posto
Dodao je da je i bol koja ne prolazi unatoč promjeni prehrane ili nakon obavljanja nužde potencijalni znak upozorenja.
Krvarenje iz anusa ili krv u stolici može nastati kada rak uzrokuje krvarenje unutar probavnog trakta. Ostali znakovi raka debelog crijeva uključuju kvržicu u trbuhu, nadutost i osjećaj umora ili nedostatka daha. Međutim, rak debelog crijeva može u početku ne pokazivati nikakve simptome sve dok se ne proširi na druge dijelove tijela, kada ga je mnogo teže liječiti.
Zabrinjavajuće je što broj dijagnosticiranih slučajeva raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 50 godina bilježi porast od čak 80 posto u posljednjih 30 godina, pokazuju istraživanja. Suprotno tome, u starijim dobnim skupinama, koje su inače u većem riziku, broj slučajeva u istom je razdoblju ostao stabilan ili se čak smanjio.
Stručnjaci smatraju da je za ovaj trend odgovorno više faktora: zagađenje okoliša, pretilost, pa čak i mikroplastika u vodi za piće. Genetika također može biti važan čimbenik, no najveći rizici povezani su s prehranom bogatom industrijski prerađenom hranom, solju i alkoholom, a siromašnom vitaminima i mineralima.
