Jednu vrstu ribe ne bismo trebali kupovati u trgovini, ribari kritizirali preporuku

MARINE Conservation Society (MCS) nedavno je ažurirao svoj Vodič za dobru ribu u skladu s najnovijim znanstvenim preporukama, pri čemu je skuša dobila lošiju ocjenu održivosti.
Skuša ulovljena pelagičkim koćarenjem u sjeveroistočnom Atlantiku sada je prešla s ocjene 3 (žuto – preporučuje se oprez) na ocjenu 4 (crveno – izbjegavati), čime se praktički savjetuje da prestanemo kupovati ovu ribu. Ova metoda ribolova pokriva veliku većinu skuše koja se prodaje u supermarketima i restoranima. Skuša ulovljena tradicionalnijim načinom, udicom i konopcem, također iz sjeveroistočnog Atlantika, smanjena je s ocjene 2 (zelena – najbolji izbor) na ocjenu 3, pa se više ne smatra preporučenom opcijom.
Kupcima se savjetuje da umjesto toga razmotre haringu iz Sjevernog mora i istočnog dijela Engleskog kanala ili sardine. MCS kao razlog navodi godine prekomjernog izlova te neuspjeh Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Islanda i Farskih otoka da postignu zajednički plan upravljanja, što je dovelo do prekoračenja preporučenih kvota ulova.
Europska ribarska industrija kritizira preporuku nevladine organizacije
S druge strane, iz europske ribarske industrije stigla je osuda preporuke MCS-a o izbjegavanju kupnje skuše ulovljene flotom EU-a. Predstavnici industrije upozoravaju da takva mjera "ne bi povećala šanse za uspješne pregovore među obalnim državama", već bi "nanijela veliku štetu posljednjoj floti koja pokazuje umjerenost i odgovornost – europskoj floti". Tvrde da bi slijedom preporuka vodiča za tržište EU-a najveći teret snosili upravo oni ribari koji su najmanje odgovorni za pad brojnosti skuše.
Glasnogovornik europske pelagičke industrije Tim Heddema apelirao je na trgovce da "zadrže politike nabave temeljene na znanstvenom statusu ribljih stokova, a ne na proizvoljnim stavovima pristranih nevladinih organizacija koje, čini se, nasumično odlučuju da su pregovori trajali dovoljno dugo".
Škotski ribari kritiziraju smanjenje ocjene za skušu
U sličnom tonu, Škotska udruga pelagičkih ribara (Scottish Pelagic Fishermen's Association – SPFA) također je osudila odluku MCS-a o snižavanju ocjene za skušu iz sjeveroistočnog Atlantika, nazvavši taj potez "nepromišljenim i neutemeljenim".
Inače, skuša je plava riba koja se odlikuje visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za zdravlje srca. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšavaju cirkulaciju krvi i mogu imati protuupalne učinke. Bogata je visokokvalitetnim proteinima, što je čini idealnom opcijom za one koji žele održati ili povećati mišićnu masu, a cijena kilograma ove ribe košta oko 9 eura.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati