Predstavljen Istria Gourmet Festival - jedinstvena gastro-enološka ponuda ATP-a u Umagu
Foto: Press fotografije
JUČER je u Zagrebu predstavljena zanimljiva gastro-enološka ponuda 22. ATP Croatia Opena u Umagu. Naime, u sklopu događanja, osim vrhunskog sporta i dobre zabave, održavat će se i Istria Gourmet Festival - gastronomska manifestacija kojoj je cilj okupiti sve najbolje što Istra nudi na području gourmeta, vina i maslinovog ulja, kako bi se ta bogata autohtona ponuda prezentirala gostima turnira.
"Istria Gourmet Festival predstavlja kompilaciju svega najboljeg što se intenzivno stvaralo u Istri u proteklih 20 godina. No, ovim gourmet festivalom želimo pokazati i čemu Istra teži u budućoj gastronomskoj ponudi", rekla je Arlen Brozić, predsjednica izvršnog odbora turnira. Snagu istarske gastronomije potvrdio je i Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istarske županije, naglasivši: "Ove godine su još tri vrhunska hrvatska restorana (Kukuriku, Plavi podrum i Le Mandrać) ušla u prestižnu udrugu JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe) koja je prvi korak za dobivanje Michelinove zvjezdice. To je važno priznanje ne samo njihovu radu, nego i za Istru kao enogastronomsku regiju".
U jedanaest dana turnira Istria Gourmet Festival će se prezentirati kroz tri zone: Naša kužina, Istria Gourmet Restaurant i Vinistra. U zonu Naša kužina uvrštena su tri najbolja restorana u klasteru gradova Umag, Buje, Brtonigla i Novigrad koji će svakodnevno za sve posjetitelje pripremati menue istarskih specijaliteta po povoljnim cijenama. Svaki od tri restorana je po nečemu specifičan.
Istria Gourmet Restaurant je program tematskih večera i degustacija s osnovnom namjerom promocije ATP-a u Umagu i destinacije Istre putem prepoznatljivih i medijski uvaženih istarskih proizvođača i istarskih produkata. Program je otvoren ciljanim medijima i uzvanicima s pozivnicom. Istria Gourmet Restaurant ima dva osnovna cilja: okupiti najbolje istarske restorane i tri restorana s Michelinovim zvijezdama (Restaurant Steira Wirt, Trautmannsdorf, Austrija; Restorante La Subida, Cormons, Italija; Restorante La torre del Saracino, Vico Equense, Campania, Italija). U program su pozvani neki od značajnijih inozemnih kuhara koji su ambasadori Istre i istarskih gourmet proizvoda u svojim matičnim zemljama, a tom prigodom bit će im uručene i diplome promotora Istre. Uz navedene inozemne restorane, nositelje Michelinovih zvijezda, predstavit će se i hrvatski restorani Zigante, Kukuriku, Dubravkin put, Štancija Kumparička, Konoba Morgan kao i Agencija za ruralni razvoj Istre.
Vinsku kulturu će pak promovirati Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, koji će pod stručnom palicom poznatog hrvatskog somaliera Sandija Parisa održavati tematske večeri koje će se baviti raznolikim temama od nezaobilazne istarske malvazije do muškata.