Vole ga Slovenci, ali i Hrvati - jedan od najbogatijih, tradicionalnih kolača

DONOSIMO vam recept iz stare bilježnice za raskošan kolač koji će oduševiti sve generacije. Šarena potica, poznata i kao potratna potica, spaja meko dizano tijesto, dva sočna biskvita te bogati nadjev od sira i oraha, stvarajući savršenu slasticu za blagdane i posebne prigode.
Potica je tradicionalni blagdanski kolač, porijeklom iz Slovenije, no duboko ukorijenjen i u hrvatskoj gastronomskoj tradiciji, osobito u sjevernim krajevima. Iako se najčešće priprema kao savijača s nadjevom od oraha, maka ili sira, ova "potratna" ili "šarena" verzija je složenac koji se slaže u slojevima, što je čini posebno bogatom i vizualno impresivnom. Zbog svoje izdašnosti i bogatstva okusa, idealan je odabir za svečane trenutke kada želite zadiviti svoje goste.
Vrijeme pripreme ovog kolača je oko 90 minuta, a vrijeme pečenja dodatnih 45 minuta. S obzirom na više koraka, složenost pripreme je srednja, no krajnji rezultat je vrijedan svakog truda. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 36 izdašnih kriški.
Sastojci
Dizano tijesto:
- Glatko brašno
- Ulje
- Sol
- Svježi kvasac
- Žumanjci
- Mlijeko
- Šećer
Žuti biskvit:
- Jaja
- Šećer
- Oštro brašno
- Voda
- Prašak za pecivo
Tamni biskvit:
- Jaja
- Šećer
- Oštro brašno
- Voda
- Prašak za pecivo
- Gorki kakao
Nadjev:
- Svježi sir
- Mljeveni orasi
- Šećer
- Rum
- Naribana limunova korica
Priprema
Dizano tijesto:
U toplom mlijeku sa šećerom razmrvite kvasac i ostavite ga da se zapjeni na sobnoj temperaturi, otprilike 10 minuta. U veliku posudu stavite dio brašna, ulijte zapjenjeni kvasac te dodajte ostale sastojke za tijesto. Prvo miješajte kuhačom da se sastojci povežu, a zatim postepeno dodajte ostatak brašna i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga pokrivenog na toplom mjestu da se diže dok pripremate biskvite.
Žuti biskvit:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, postupno dodajući šećer. Kada dobijete čvrst i sjajan snijeg, lagano umiješajte žumanjke i ostale sastojke. Smjesu izlijte u lim za pečenje (dimenzija otprilike 30x40 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen, a zatim ga ohladite.
Tamni biskvit:
Ponovite isti postupak kao za žuti biskvit, s tim da u smjesu na kraju dodate i kakao. Pečeni biskvit također ohladite.
Nadjev:
Za nadjev jednostavno pomiješajte sve navedene sastojke u jednoličnu smjesu.
Slaganje i pečenje:
Dignuto tijesto razvaljajte tako da bude dvostruko šire od lima za pečenje. Stavite tijesto u nauljen lim, tako da krajevi vise preko rubova. Premažite dno tijesta trećinom nadjeva, a zatim položite žuti biskvit. Premažite biskvit drugom trećinom nadjeva i na njega stavite tamni biskvit.
Premažite preostalim nadjevom i sve poklopite krajevima dizanog tijesta koji su visjeli izvan lima. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 45 minuta. Nakon pečenja, izvadite kolač iz pećnice i preokrenite ga naopačke kako bi se gornja strana izravnala. Režite tek kada se potpuno ohladi.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati