Najčešće pogreške kod izrade tijesta za pitu koje treba izbjeći za savršeni rezultat

STIGLA je jesen, a s njom i sezona pita - teško je zamisliti slasticu koja nam više godi u ovo doba godine. Bilo da je s jabukama ili bundevom, pita je klasik bez kojeg su jesenski dani nezamislivi. Iako je primamljivo posegnuti za kupovnim tijestom, domaće je ipak domaće, a ključ uspjeha leži u izbjegavanju nekoliko čestih pogrešaka. Nekoliko je stručnjaka za Homes & Gardens otkrilo koje su to najčešće pogreške i kako ih izbjeći.
1. Nezagrijana pećnica
Svaki dobar recept za pitu započinje istim, ključnim korakom: dobro zagrijte pećnicu. Iako se čini kao jednostavan savjet, upravo on čini ogromnu razliku u konačnom rezultatu.
"Visoke temperature su ključne za pripremu kore za pitu, ciljajte na 190-200°C", savjetuje Candace Foster, slastičarka u restoranu Bayonet. "Visoka toplina 'zatvara' vanjski dio kore, pomažući joj da zadrži oblik i manje se skupi. Zamislite to kao pečenje domaćih keksa ili pogačica: visoka temperatura stvara divnu, hrskavu zlatnu vanjštinu, dok se unutra stvaraju lisnati slojevi."
2. Topli sastojci
Dok pećnica mora biti vruća, sastojci za tijesto moraju biti potpuno suprotni - ledeno hladni. To je tajna savršeno prhke teksture.
"Maslac narežite na male komadiće i zamrznite ih, ili zamrznite cijeli komad maslaca pa ga naribajte na ribež", objašnjava Michael Galindo, izvršni slastičar u restoranu Indaco. "Također, koristite ledenu vodu - što hladniju, to bolje. Napunite vrč vodom i ledom te ga stavite u hladnjak dok ne dođe vrijeme za dodavanje u tijesto."
3. Prebrzo dodavanje vode
Kad pripremite ledenu vodu, sigurno ste u iskušenju da ubrzate proces i odjednom je ulijete u smjesu. No, stručnjaci upozoravaju da je strpljenje ključno.
"Dodajte tekućinu žlicu po žlicu", preporučuje Joanne Gallagher, kreatorica recepata i suosnivačica portala Inspired Taste. "Previše ili premalo vode može narušiti ravnotežu, stoga lagano miješajte i pratite teksturu." Cilj je dobiti hladno, podatno tijesto koje nije ni ljepljivo ni suho i mrvičasto.
4. Pretjerano miješanje tijesta
Čak i ako imate najbolji kuhinjski robot, važno je znati kada stati s miješanjem. Ovo je, prema mišljenju stručnjaka, najčešća pogreška.
"Najveća pogreška koju ljudi čine s korom za pitu jest prekomjerno miješanje tijesta", potvrđuje Kelly Jacques, suvlasnica i kuharica u Ayu Bakehouseu. "Sasvim je u redu da u tijestu ostanu vidljivi komadići maslaca; zapravo, upravo će oni stvoriti željenu lisnatost. Maslac se u potpunosti ugrađuje tek tijekom procesa valjanja."
Candace Foster dodaje: "Pretjeranim miješanjem tijesto praktički mijesite kao kruh, što razvija gluten i stvara elastičnu i žilavu teksturu. Tijesto za pitu treba biti suprotno: prhko, hrskavo i lisnato."
5. Preskakanje hlađenja
Ako želite savršenu koru, morate odvojiti vrijeme za hlađenje tijesta. I to ne jednom, već dvaput: prije valjanja i stavljanja u kalup, te ponovno neposredno prije pečenja.
"Tijesto mora biti vrlo hladno, poput maslaca tek izvađenog iz hladnjaka. Upravo ta trenutna reakcija hladnog tijesta na toplinu pećnice topi maslac i stvara džepove pare koji rezultiraju lisnatim slojevima", objašnjava Candace. "Ako je tijesto mekano ili toplo kad ga stavite u pećnicu, maslac neće reagirati na isti način."
Jednako je važno i hlađenje nakon pečenja. Prema Ronu Silveru, kuharu i vlasniku restorana Bubby's, "najbolje je pustiti pečenu pitu da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja."

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati