Nutricionistica otkriva koja namirnica poboljšava vid bolje od mrkve

ODMALENA slušamo kako je mrkva ključna za dobar vid. Međutim, iako je mrkva doista korisna, postoji još bolji saveznik za zdravlje očiju. Nutricionistica dr. Emma Derbyshire istaknula je da većina ljudi ne unosi dovoljno namirnica koje čuvaju vid, dok se i dalje vjeruje da je upravo mrkva najbolji izbor.
Umjesto toga, dr. Derbyshire preporučuje ribu, posebno masne vrste. "Masna riba je puna omega-3 masnih kiselina koje pomažu u jačanju zdravlja očiju, uključujući dokozaheksaensku kiselinu, ili DHA, koja je zaista važna za normalan vid", objasnila je za Daily Express. Dodala je da su stanične membrane mrežnice bogate DHA i da ona pomaže u podmazivanju i održavanju vlažnosti očiju.
Stručnjakinja je naglasila i širu važnost prehrane za očuvanje vida. "Svatko može imati koristi od prehrane bogate namirnicama koje poboljšavaju vid, a posebno ljudi s obiteljskom poviješću lošeg zdravlja očiju, ili ako ste izloženi velikoj količini sunčeve svjetlosti jer UV zrake mogu oštetiti oči", istaknula je.
Također je upozorila na utjecaj ekrana. "Osim toga, morate paziti na svoje oči ako dugo gledate u ekrane zbog posla ili samo dok se opuštate. Ekrani mogu uzrokovati da vam oči postanu suhe, umorne i iscrpljene."
U masnu ribu ubrajaju se skuša, srdele, losos i pastrva, dok konzervirana tuna nije u toj kategoriji. "Tuna se smatra masnom ribom kada je svježa, ali kada je prerađena ili konzervirana, možda neće zadržati istu razinu ulja, pa se tada ne smatra masnom ribom", zaključila je dr. Derbyshire.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati