Ugledni ugostitelj: Nitko ništa ne bi naručivao da su cijene danas izražene u kunama

JUČER smo u Esplanadi u prolazu razgovarali s jednim od najboljih hrvatskih restoranskih profesionalaca. Komentirali smo cijene u restoranima, na uličnim gastro festivalima, kao i cijene hrane u trgovinama.
Naš je sugovornik u jednom trenutku rekao “Da su današnje cijene izražene u kunama, nitko ne bi ništa naručivao, i nitko ne bi ništa kupovao. Jer, da su današnje cijene izražene u kunama, one bi bile psihološki potpuno neprihvatljive, a svi bi restorani bili prazni.
Ovako, u eurima, sve izgleda prihvatljivije jer su iznosi dvoznamenkasti. U kunama bi skoro sve sadašnje cijene bile troznamenkaste, a neke i četverznamenkaste”, završio je zaslužni veteran hrvatskog ugostiteljstva.
Kako bi izgledale današnje cijene u kunama
Čovjek je vjerojatno u pravu. Evo kako bi danas izgledale restoranske cijene u kunama u boljim lokalima:
- biftek 250 do 350 kuna
- škampi 650 do 1100 kuna za kilogram
- divlja bijela riba 500 do 750 kuna za kilogram
- klasični rižoto 110 do 250 kuna
- burger 80 do 90 kuna
- ćevapi (uz nekoliko iznimaka) 75 do 100 kuna
- bečki šnicl 110 do 220 kuna
- mali tartar od wagyua 330 kuna
- boca svježe malvazije od 200 do 530 kuna
Ovo su nasumične cijene iz niza zagrebačkih i jadranskih restorana u kojima smo jeli u zadnja dva mjeseca. A prekjučer smo u Marbleu, koji nije najskuplji restoran u Zagrebu, ručak za troje s dvije boce dobrih ali ne preskupih vina, i sa samo jednim odležanim steakom, platili 400 eura. Dakle, 3000 kuna.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati