Starinski klasik i dalje je Hrvatima omiljen kolač - posebno ljeti

SVI SE SJEĆAMO mirisa svježe pečenih pita koje su naše bake pripremale u svojim kuhinjama. Ljeto je stiglo (kalendarski ga još iščekujemo), što znači da je pravo vrijeme za ovakve klasike. Jedan od njih je i pita od višanja - jednostavna, ali neodoljiva poslastica koja nas vraća u djetinjstvo.
S prhkim tijestom, sočnim višnjama i slatkim šećernim posipom, ova pita bila je česta na stolovima naših baka, a sigurni smo kako se te navike i nisu tako puno promijenile.
Inače, ovakva je poslastica u Britaniji i SAD-u poznata kao "crumble pie". Crumble se odnosi na mrvičasti posip od brašna, šećera i maslaca u koji se često dodaje i malo cimeta. Dok se u američkoj i britanskoj verziji priprema podloga od klasičnog prhkog tijesta, pa se nadjev od višanja posipa crumbleom, u ovom se slučaju priprema malo drugačije tijesto.
Potrebni sastojci
Podloga:
- Oštro brašno
- Svježi sir
- Prašak za pecivo
- Šećer
- Ulje
Nadjev:
- Višnje
- Krušne mrvice
- Šećer
Posip:
- Oštro brašno
- Šećer
- Maslac ili mast sobne temperature
Kako se priprema
Za podlogu, pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto. Nemojte ga predugo mijesiti da ne postane previše zbijeno. Stavite ga u lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Za nadjev, preko podloge rasporedite višnje koje ste pomiješali sa šećerom i krušnim mrvicama. Za posip, rukama izmrvite smjesu dok ne dobijete teksturu poput prhkog tijesta, ali nemojte je skupljati u kuglu. Rastresite je preko nadjeva od višanja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, a nakon pečenja dobro ohladite da se pita stegne, pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.
Detaljan recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati