Teksašanin u Zadru stvorio novo pivo - Zadranku

NAKON Plavuše, Neposlušne i Špurije, odnosno svijetlog, crvenog i tamnog piva, koje su sve redom Zadranke jer su u Zadru proizvedene, nakon devet godina postojanja Brloga, zadarske zadružne pivovare, na red je došla i - Zadranka.
"Plavuša je bila nekakav statement, poruka da od ničeg možeš napraviti nešto i da to nešto može biti odlično. Ujedno je bila i naše probijanje u svijet crafta u Zadru. S Neposlušnom smo išli korak dalje, za one malo odvažnije", kaže Ana Teskera, osnivačica Brloga koja se u Zadar iz Zagreba preselila prije deset godina i sada je službeno - Zadranka.
"Naučila sam da je život u Zadru balans i nešto što ne možeš dobiti bilo gdje. To su benefiti manjeg grada koji je tako dobro strateški pozicioniran i prometno povezan da si svugdje za čas. Ovo je naša oda opuštenom načinu života. Željeli smo ovaj put napraviti pivo koje odražava ono što Zadar nudi - lagano, karakterno, opušteno, ali i autentično."
Na etiketi je mlada Zadranka s ljetnim maestralom u kosi, koja u kupaćem kostimu stoji na rubu "desetke", najvišeg razreda morskog bazena na Kolovarama i jednog od simbola opuštenog života u Zadru, omiljenog motiva fotografa, simbola inicijacije generacija Zadrana.
Zachary Petty iz Teksasa
A prije Zadranke u pivovaru je došao Zachary Petty iz Teksasa.
"Pratio sam tržište po cijelom svijetu i gledao gdje se otvaraju pivovare. Uvijek sam znao da želim raditi negdje izvan Amerike. I otprilike dva mjeseca nakon što smo supruga i ja razgovarali o tome da smo spremni preseliti se negdje, vidio sam oglas za ovo radno mjesto. Malo sam istraživao, o pivovari sam već znao dosta, a grad mi se svidio na prvi pogled. Poslao sam prijavu i u drugom telefonskom razgovoru shvatio sam da se selim u Hrvatsku. Sve se dogodilo vrlo brzo, ali bilo je zabavno. Jedan od razloga za moje preseljenje bila je i blizina zemalja koje imaju dugu tradiciju proizvodnje piva, a uz to sam i pravi 'nerd' za povijest Prvog svjetskog rata pa se sve poklopilo."
Preselio se u Hrvatsku sam, a nakon godinu dana pridružila mu se i supruga.
"Lijepo smo se smjestili i mislim da nećemo nigdje odavde barem još neko vrijeme."
Školovao se za hotelski menadžment, a već s 18 godina u roditeljskoj je kući napravio svoje prvo pivo. Kako u Americi ne smiješ kupiti pivo s manje od 21 godine, našao je rješenje tako da je kupio sve sastojke, što je potpuno legalno, i napravio ga je sam.
"Povijest piva je fascinantna. Veliko je pitanje što je potaknulo razvoj civilizacije u Mezopotamiji, je li to bilo pivo ili kruh. Mislim da je puno izglednije da je netko slučajno napravio pivo nego da je slučajno napravio kruh. Dovoljno je da žitarice stoje na kiši neko vrijeme, nastati će neka rudimentarna varijanta piva. Fascinantno je to sve skupa", kaže Zach koji je za vrijeme studija radio u dućanu piva i učio ljude kako ga praviti.
"Počeo sam volontirati u jednoj pivovari u Dallasu jednom tjedno svaki tjedan, dok me nisu zaposlili. I sada sam ovdje. Supruga i ja često se osvrćemo oko sebe, pogotovo dok šetamo kraj mora, pitamo se kako se sve ovo dogodilo i kako smo završili ovdje. Najviše mi se sviđa taj balans između posla i privatnog života, on ovdje stvarno postoji."
Novo pivo s njemačkim potpisom
Zadranka je pivo s njegovim potpisom.
"Zadranka naginje pivima s njemačkog juga. Gorkasta je, a u isto vrijeme i cvjetna, što sam postigao koristeći njemačke vrste hmelja. Ostavlja okus bijelog grožđa. Dosta je tradicionalna, ali s twistom, može se piti u svako doba dana", zaključuje Zach koji svoje slobodno vrijeme, kad ne šeta kraj mora, provodi na vrletima Velebita, posebno među ljepotama Paklenice.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati