Zero waste kuhanje: Što učiniti s ostacima hrane od vikenda?

VIKENDOM često kuhamo više - obiteljska pečenja, bogate juhe, kolače - a nerijetko nam ostane hrane koju ne znamo kako iskoristiti. Umjesto da završe u smeću, ostaci mogu postati baza za ukusne i praktične obroke tijekom tjedna. Evo par ideja što učiniti s ostacima od nedjeljnog ručka.
1. Pečeno meso
Ostaci pečene piletine, svinjetine ili junetine idealni su za brzinske salate, sendviče ili tortilje uz dodatak svježeg povrća i jednostavnog umaka. Tako, primjerice, od pečene piletine možete napraviti ovu salatu u koju ćete dodati još nekoliko sastojaka ili neko jelo s tortiljama, primjerice fajitas.
2. Povrće
Ostatke pečenog, kuhanog ili dinstanog povrća lako možete uklopiti u fritaju ili mini quiche, uz jaja, malo sira i začina. Ovdje pronađite recept za odličan quiche sa šampinjonima i špinatom, a ovdje recept za fritaju s prokulicama (umjesto prokulica možete iskoristiti i neko drugo povrće po želji).
3. Kosti, temeljac ili varivo
Ostaci kosti (od piletine, janjetine, ribe) i temeljci od povrća mogu postati baza za novu juhu, umak za rižu ili pastu. Umak od pečenja i ostatak temeljca mogu biti odlična baza za rižoto, a od pilećih ostataka napravite slasnu juhu za početak tjedna po ovom receptu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati