Kako pripremiti savršeni prvomajski roštilj? Savjeti uz koje će ispasti odlično

PRVI MAJ, poznat i kao Praznik rada, tradicionalno se obilježava opuštenim druženjima na otvorenom, a nezaobilazni dio svake proslave je roštilj. Bilo da ste iskusni majstor roštilja ili ga tek planirate prvi put pripremati, dobar plan i nekoliko korisnih savjeta mogu napraviti veliku razliku.
U nastavku donosimo najvažnije preporuke za savršen prvomajski roštilj - od izbora mesa i pripreme marinada, do trikova za pečenje i savjeta kako zadovoljiti sve goste, uključujući i vegetarijance. Evo na što sve treba obratiti pažnju.
1. Odabir mesa
Za dobar roštilj ključno je odabrati meso koje je kvalitetno, sočno i prikladno za brzo pečenje na otvorenoj vatri. Favoriti na našim prostorima su ćevapi i pljeskavice, s kojima ne možete pogriješiti, a brza i praktična opcija svakako su i kobasice.
Vratina je također odličan izbor - zahvaljujući finoj masnoći, svinjski vrat ostaje mekan i sočan čak i kad se peče na visokoj temperaturi. Idealno je meso za roštilj, a može se peći u komadima ili prethodno marinirati.
Pileći file ili batak (s kožom i bez kosti) su laganija opcija, ali potrebno ih je dobro marinirati. Batak je zahvalniji jer je sočniji, dok pileći file zahtijeva pažnju prilikom pečenja.
2. Ključ je u dobroj marinadi
Marinada je ključni element za dodatni okus i sočnost mesa, posebno kada je riječ o roštilju. Ona omekšava meso, produbljuje aromu i pomaže da se meso ne osuši tijekom pečenja. Neko osnovno pravilo je da se piletina marinira 2 do 4 sata, a svinjetina najmanje 4 sata, no najbolje je da sve ostavite u marinadi preko noći.
Uvijek marinirajte u hladnjaku, nikada na sobnoj temperaturi, a meso je potrebno izvaditi iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja da se malo zagrije. Ostavite malo marinade za premazivanje mesa tijekom pečenja, a ako tražite najbolje recepte za marinadu, ovdje je super recept za marinadu za piletinu, a ovdje za svinjetinu.
3. Pečenje
Izvadite meso iz hladnjaka barem 30 minuta prije pečenja da dođe na sobnu temperaturu - tako će se ravnomjerno ispeći. Piletina bi se trebala peći između 10 i 15 minuta, vratina ili kotleti peku se 4-6 minuta po strani, ćevapčići 8-10 minuta, a pljeskavice 10-12 minuta.
Meso tijekom pečenja okrenite samo jednom i koristite hvataljke umjesto vilice, kako iz mesa ne bi iscurio sok. Nakon pečenja, ostavite da meso odstoji 5-10 minuta pod folijom kako bi se sokovi proželi. Tijekom pečenja, meso premažite ostatkom marinade ili mješavinom maslinovog ulja i začinskog bilja (timijan, ružmarin...).
4. Povrće na roštilju
Povrće je sjajan dodatak mesu i lako se priprema, a odlična je opcija i za vegetarijance. Najzahvalnije povrće za ispeći na roštilju su paprike, tikvice, patlidžani, gljive, kukuruz ili luk. Narežite ih na veće komade da ne propadnu kroz rešetku, a od njih možete napraviti i ražnjiće.
Lagano ih premažite maslinovim uljem, posolite i popaprite. Za dodatni okus, dodajte sušeni origano ili bosiljak. Povrće je potrebno peći na srednje jakoj vatri 5-10 minuta. Okrećite ga povremeno za ravnomjernu karamelizaciju.
5. Što poslužiti uz roštilj?
Odličan roštilj nije potpun bez ukusnih priloga, od salate do krumpira. Od salate možete poslužiti što god želite, a uz roštilj odlično ide šopska salata. Od krumpira možete napraviti pomfrit, a možete ga i ispeći u pećnici, a još jedan odličan dodatak roštilju je i zapečeni grah.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati