Muku mučite s otvaranjem boce vina? Evo kako to učiniti uz pomoć vadičepa

ZAMISLITE ovo - nalazite se na zabavi i pred vama je zatvorena boca vina. Odjednom imate osjećaj da vas svi u prostoriji promatraju i čekaju hoćete li uopće moći otvoriti bocu uz pomoć vadičepa ili će sve poći po krivu i pluteni čep će zapeti u boci.
No, iako otvarači za vino mogu na prvi pogled izgledati komplicirano, jednom kad svladate tehniku, sve ide kao podmazano. U nastavku donosimo objašnjenje kako koristiti dvije najčešće vrste otvarača za vino.
1. Konobarski nožić
Ovo je najčešći otvarač koji koriste konobari i sommelieri. Sastoji se od tri osnovna dijela: nožića za foliju, poluge i spirale. Nožićem prvo zarežite foliju kako biste je mogli ukloniti. Zatim vrh spirale stavite u sredinu pluta i počnite uvrtati u smjeru kazaljke na satu sve dok spirala ne uđe gotovo do kraja.
Kada ste to napravili, upotrijebite polugu kako biste, malo po malo, čep izvadili iz boce. Upotrijebite prvi zarez poluge da povučete čep do pola, a zatim prijeđite na drugi zarez da ga potpuno izvučete. I to je to!
2. Krilni vadičep
Ovaj otvarač ima prepoznatljive dvije "ruke" ili "krila" s obje strane pa je vrlo intuitivan za korištenje. I u ovom ćete slučaju prvo skinuti foliju i spiralu staviti točno u sredinu plutenog čepa te okretati gornju ručku (koja često služi i kao otvarač za pivo). Kako ju okrećete, tako će se "krila" otvarača podizati prema gore.
Kad su krila potpuno podignuta, objema rukama ih pritisnite prema dolje - to će podignuti pluteni čep prema gore. Ako pluteni čep ne izađe do kraja, lagano nastavite uvrtati i ponovno pritisnite krila. Na kraju samo čvrsto primite bocu jednom rukom, otvarač drugom i lagano izvucite pluteni čep do kraja.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati