Kako napraviti zobeno i bademovo mlijeko kod kuće, korak po korak

U DANAŠNJE vrijeme sve više ljudi traži zdrave, prirodne i biljne alternative tradicionalnom kravljem mlijeku. Bilo zbog intolerancije na laktozu, etičkih razloga ili želje za zdravijim načinom života, zobeno i bademovo mlijeko postaju sve popularniji izbor.
Kupovno bademovo i zobeno mlijeko često je puno skuplje od kravljeg mlijeka, a takvo je mlijeko prerađeno i s puno dodataka. No, dobra vijest je da ih možete jednostavno napraviti kod kuće - brzo, jeftino i bez dodataka koje često nalazimo u industrijskim verzijama.
Kako napraviti zobeno mlijeko?
Za zobeno mlijeko trebat će vam sljedeći sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 4 šalice vode
- malo soli
- 1 žličica meda, javorovog sirupa ili nekoliko datulja
- vanilija ili cimet za dodatnu aromu (po želji).
Isperite zob pod mlazom hladne vode kako biste uklonili višak škroba. Blendajte zob i vodu zajedno jednu minutu, dok se sve dobro ne usitni. Procijedite kroz gazu ili vrlo sitno cjedilo. Po želji procijedite dvaput za glatku teksturu. Pohranite mlijeko u staklenu bocu i držite u hladnjaku do 4 dana. Prije svake upotrebe dobro protresite.
Kako napraviti bademovo mlijeko?
Ako pak želite bademovo mlijeko, za njegovu pripremu će vam trebati:
- 1 šalica badema (prethodno natopljenih 8-12 sati)
- 4 šalice vode
- malo soli
- 1 žličica meda ili javorovog sirupa.
Namočite bademe u vodi preko noći. Ocijedite ih i isperite. Blendajte bademe s vodom jednu minutu, dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite kroz gazu ili cjedilo, a dobivenu pulpu ostavite sa strane i od nje napravite smoothie ili granolu. Mlijeko ulijte u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku do 5 dana. Protresite prije korištenja.
Dodatni savjeti
Ako radite zobeno mlijeko, zobene pahuljice nemojte blendati predugo – previše blendanja može učiniti mlijeko sluzavim. Ako se to dogodi, samo ga procijedite ponovno i dodajte malo vode. Ako radite bademovo mlijeko, za bogatiji okus koristite blanširane bademe. Želite li gušće mlijeko, smanjite količinu vode.
Izrada zobenog ili bademovog mlijeka kod kuće jednostavan je način da unesete više prirodnih i zdravih sastojaka u svoju prehranu. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka, blender i malo vremena.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati