VIDEO Znanstvenici snimili čimpanze kako se druže uz alkoholno voće

SNIMKE čimpanzi koje konzumiraju fermentirano afričko voće potaknule su znanstvenike da istraže može li ovo ponašanje pomoći u razumijevanju podrijetla ljudskih gozbi, piše Guardian. Ljudi se tisućama godina okupljaju kako bi zajedno blagovali i popili nešto alkoholno, a nova istraživanja upućuju na to da bi i čimpanze mogle koristiti slične alkoholne poslastice za međusobno zbližavanje.
Divlje čimpanze u zapadnoj Africi viđene su kako dijele voće koje sadrži alkohol, ne u količinama koje bi ih potpuno omamile, ali možda dovoljnima za osjećaj pripitosti, sličan onome nakon piva. Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter u Ujedinjenom Kraljevstvu predvodili su istraživanje tijekom kojeg su snimili čimpanze kako dijele fermentirano afričko voće (Treculia africana) u nacionalnom parku Cantanhez u Gvineji Bisau.
"Znamo da kod ljudi konzumacija alkohola potiče otpuštanje dopamina i endorfina, što stvara osjećaje zadovoljstva i opuštenosti", rekla je Anna Bowland iz Centra za ekologiju na kampusu Sveučilišta Exeter u Cornwallu.
"Također znamo da dijeljenje alkohola, uključujući kroz tradicije poput gozbi, pomaže u stvaranju i jačanju društvenih veza. Sada kada znamo da divlje čimpanze jedu i dijele voće koje sadrži etanol, postavlja se pitanje mogu li i one imati slične koristi."
Znanstvenici su s pomoću kamera s detekcijom pokreta zabilježili deset slučajeva u kojima su čimpanze dijelile veliko, gusto i vlaknasto fermentirano voće.
"Dnevno mogu pojesti kilograme tog voća"
Najviša utvrđena koncentracija u analiziranim uzorcima voća iznosila je 0.61% alkohola po volumenu. "Čimpanze ne dijele hranu baš često, pa ovo ponašanje s fermentiranim voćem može imati važnu ulogu", rekla je Kimberley Hockings, također sa Sveučilišta Exeter.
Iako je količina alkohola relativno malena, čimpanze svakodnevno pojedu velike količine voća, što znači da bi ukupna količina unesenog alkohola mogla biti znatna. "Dnevno mogu pojesti kilograme tog voća. To je možda slično kao da mi pijuckamo lagano pivo", rekla je.
Hockings i njezini suradnici već su 2015. objavili rad u kojem su opisali kako čimpanze u zapadnoj Africi kradu i piju palmino vino koje su proizveli ljudi. Neke su čimpanze tada pokazale nestašno ponašanje te nisu dopuštale drugima da pripreme prostore za spavanje.
"Potječe li običaj zajedničkih gozbi od zajedničkog pretka ljudi i čimpanza?"
Autori najnovijeg istraživanja ističu da je malo vjerojatno da se čimpanze napiju od voća jer im to ne bi donijelo nikakvu prednost u preživljavanju. Dijeljenje fermentiranog voća zabilježeno je među svim dobnim skupinama i spolovima. Dvije odrasle ženke, nazvane Chip i Até, ignorirale su veći komad svježeg voća i odabrale manji, ali fermentirani komad.
Dva odrasla mužjaka, Mandjambé i Gary, prišla su zrelom voću s agresivnim stavom. Mandjambé je uzeo komad i počeo ga jesti dok je još jedan mužjak, Bobby, držao Garyja podalje. Na kraju su svi kušali fermentirano voće koje je bilo u blizini.
Znanstveni članak, objavljen u časopisu Current Biology pod naslovom Wild chimpanzees share fermented fruits, postavlja pitanje: Potječe li običaj zajedničkih gozbi od zajedničkog pretka ljudi i čimpanza?
Hockings ističe: "Moramo saznati traže li čimpanze namjerno voće koje sadrži etanol i kako ga metaboliziraju, no ovo ponašanje možda predstavlja ranu evolucijsku fazu gozbe. Ako je to točno, onda bi ljudska tradicija zajedničkog blagovanja mogla imati korijene duboko u našoj evolucijskoj prošlosti."
Dodala je da je broj zabilježenih slučajeva malen, ali bi mogao potaknuti "eksploziju" istraživanja na ovu temu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati