Znatno smanjen njemački izvoz u kolovozu

Ilustracija: EPA

Njemački robni izvoz zamjetno je pao u kolovozu, odražavajući smanjene isporuke u SAD i ostale članice eurozone, pokazali su danas podaci statističkog ureda.

Izvoz najvećeg europskog gospodarstva pao je u kolovozu za 5.8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a smanjen je i u odnosu na srpanj, za 12 posto, pokazuju podaci Destatisa, prilagođeni za kalendarske i sezonske čimbenike. Njemačke tvrtke isporučile su u inozemstvo robu u vrijednosti ukupno 127.9 milijardi eura, utvrdili su statističari.

Uvoz je pak bilježio još veći pad na godišnjoj razini, za 16.8 posto, kliznuvši na 111.4 milijarde eura. U odnosu na srpanj smanjen je blagih 0.4 posto.

SAD je zadržao poziciju najvećeg izvoznog tržišta njemačkih tvrtki

Time se sezonski i kalendarski prilagođen višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom u kolovozu smanjio za 6.2 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u srpnju, na 16.6 milijardi eura.

SAD je zadržao poziciju najvećeg izvoznog tržišta njemačkih tvrtki, ali uz 1.3 posto manju vrijednost isporuka nego u srpnju, od 13.3 milijarde eura. Još je snažnije pao uvoz američke robe, za 3.1 posto, na 7.6 milijardi eura.

Najviše je pak robe Njemačka i u kolovozu uvezla iz Kine, u vrijednosti 13.0 milijardi eura, ali za dva posto manje nego u srpnju. Njemački izvoz u Kinu porastao je pak za 1.2 posto, na 8.4 milijarde eura.

Izvoz u ostale članice eurozone smanjio se u kolovozu za 2.6 posto, kliznuvši na 48.8 milijardi eura. Uvoz je pak porastao 3.2 posto, na 40.2 milijarde eura, pokazuju podaci statističkog ureda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.