Znanstvenici otkrili planet Vulkan opisan u Zvjezdanim stazama

Foto: University of Florida/Don Davis

ZNANSTVENICI su otkrili planet koji bi po karakteristikama i poziciji odgovarao planetu Vulkan iz poznatog znanstveno-fantastičnog serijala Star Trek, javlja CNN.

Planet se nalazi u orbiti zvijezde HD 26965 koja je fanovima Star Treka poznatija pod nazivom 40 Eridani A, kako ju je imenovao kreator serijala Gene Roddenberry. On je već davne 1991. u suradnji s astronomima iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian pisao časopisu Sky and Telescope i detaljno objasnio zašto je zvijezda 40 Eridani A idealna za Spockov planet Vulkan: "Vulkan bi trebao kružiti oko svoje primarne zvijezde, narančastog patuljka spektra K1... Uz tu zvijezdu, nalazile bi se još dvije, bijeli patuljak magnitude 9 i crveni patuljak magnitude 11, koje bi kružile jedna oko druge u blizini glavne zvijezde i prekrasno bi sjajile na vulkanskom nebu."

Prvi planet kategorije ''Super Zemlja''

No vratimo se u znanstvenu stvarnost.

Otkriće planeta sličnog Vulkanu objavljeno je ovog tjedna u mjesečnom izdanju Kraljevskog astronomskog društva te je to prvi planet kategorije ''Super Zemlja'' koji je otkrio Dharma Endowment Foundation Telescope. Teleskop promjera 127 centimetara nalazi se na vrhu planine Mount Lemmon u Arizoni. Planet kruži oko trostrukog sunčevog sustava, udaljenog od Zemlje 16 svjetlosnih godina.

Planeti koji spadaju u navedenu kategoriju, veći su od Zemlje, ali nisu toliko veliki kao naši planetarni divovi poput Jupitera ili Saturna. Novootkriveno tijelo najbliža nam je ''Super Zemlja'' koja kruži oko zvijezde slične našem Suncu.

Pogodan za razvoj života?

Da bi spomenuti planet mogao biti pogodan za razvoj života trebao bi se nalaziti na takvoj udaljenosti od zvijezde da je moguće postojanje vode u tekućem stanju. To bi za taj planet značilo da bi trebao imati orbitu bližu svojoj zvijezdi od Zemljine pa bi Vulkanci slavili svoj rođendan svakih 6 mjeseci, piše NASA na svojim stranicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.