Zlatko Sudac neće ponoviti Isusovu grešku

DA JE barem Isus iz Nazareta, tesarov sin, bio dovoljno dalekovidan da zaštiti svoj lik i djelo. Da je stavio autorska prava na svoja čuda i tako ubrao postotak od svake krunice i Biblije, od svakog spomena čudotvornih izlječenja, hodanja po vodi, pretvaranja vode u vino, od milijunskog recikliranja njegovih propovjedi... Ovako je umro siromašan, nadajući se da ga bolji život čeka na drugom svijetu.

Sudac ne želi ponoviti Isusovu grešku

"Isusoliki" Zlatko Sudac ne želi čekati toliko dugo. Ne želi ponoviti Prorokovu grešku i olako prepustiti Crkvi da se bogati na račun njegova lika i djela. On želi sve za sebe i sve to želi sad.
"Svijetla budućnost neće doći čvrstim bankovnim sustavom, kao što mnogi misle, već čvrstim i čistim srcem!", uskliknuo je velečasni Sudac, čija je tvrtka - cin-cin! - prošle godine uprihodila malo manje od tri milijuna kuna, od čega mu je ostala čista dobit od 1,5 milijuna. Nije sve u čistom srcu. Nešto je očito i u milijunima. Cin-cin!

Naravno, Sučeva priča o uspjehu ne može se mjeriti s uspjehom Katoličke crkve koja je na račun Isusa iz Nazareta u protekla dva tisućljeća namlatila nebrojene i neslućene milijarde. Ali ovih dana ni Vatikanu ne cvjetaju ruže. Počeo je kukati da je u gubicima i apelira na vjernike da pojačaju donacije. Isus očito više nema takvu prođu u svijetu, ali zato "isusoliki" Sudac ima itekakvu prođu u Hrvatskoj. Nije ni čudo, u ovoj zemlji još nije propao onaj tko se uzdao u pomoć (lako)vjernika. Pogledajte HDZ.

Tajnica, fikus i čudotvorac

Baš poput Isusa, i Sudac ima široki repertoar za privlačenje vjernika. Osim što je renesansni umjetnik - slikar, kipar, pjevač, pisac i glazbenik - postao je poznat po svojim propovjedima, te nadasve krvavim stigmama i mogućnosti bilokacije, čudesne sposobnosti da se pojavi na više mjesta odjednom. U tom slučaju nije baš jasno što će mu onda vlastita televizija, kad može bilokacijom kročiti u svačiji dom. I to bez pomoći daljinskog upravljača. No, to je očito napredak uz tehnologiju.

U svakom slučaju, Zlatko Sudac stvorio je od sebe fenomen, pa je red da taj fenomen i unovči. Nema ništa loše u tome, Crkva prodaje Isusa, pa zašto Sudac ne bi prodavao samog sebe? I što ako se radi o običnoj fami? Na jednoj takvoj fami iznikla je najmoćnija vjerska organizacija, na fami je izraslo je čitavo jedno Međugorje, pa zašto onda na fami ne bi zarađivala jedna mala zagrebačka tvrtka s tajnicom, fikusom i - čudotvorcem?

Prorok je stavio sve kapacitete u funkciju

Jedan takav bio je potreban da se podigne čitava zapadna civilizacija, a upravo je takav danas potreban kako bi hrvatsko gospodarsko rasulo dokazalo da u njemu još ima onih koji mogu i znaju raditi. Odnosno zaraditi.

Pored svih opsjenara koji mlate ogromnu lovu u Hrvatskoj - koji muljaju, varaju, ne plaćaju svoje obaveze i grade carstva na državnim poticajima -  još jedan opsjenar sasvim dobro se uklopio. Za takve je Hrvatska raj.

Kome se čeka drugi svijet?

I kome se onda čeka drugi svijet? Kad se sve nudi već na ovom: i vjera i lakovjernost, i ljubav i povjerenje. I nadasve milijuni. Ovaj naš novovjeki "isusoliki" prorok razmišlja u skladu s vremenom: bolje je osigurati se na ovom svijetu, jer tko zna što nas čeka na onom drugom.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.