Žila pred sudom: Kao da se vodi proces protiv mafije, a ne protiv beskućnika

OVO JE Hrvatska pa je stoga sasvim normalno da suđenje jednom beskućniku za ubojstvo odvjetničke vježbenice poprimi dimenzije medijskog, političkog i pravosudnog spektakla. Već prvog dana proces je opravdao očekivanja.

Mladen Šlogar zvan Žila sa sjenika tri puta je tijekom istrage priznao i detaljno opisao kako je ustrijelio Ivanu Hodak. Kod njega je pronađeno oružje kojim je počinjeno ubojstvo, na mjestu zločina pronađena je njegova grickalica za nokte, ali on se na početku suđenja ipak nije mogao odlučiti je li kriv. Četvrti puta bilo bi previše.

Otkud Dunja Pavliček opet na tužiteljskoj klupi?

Nadalje, beskućnik koji je godinama spavao na sjeniku u Zaprešiću nije dobio branitelja po službenoj dužnosti, već je angažirao vlastitog odvjetnika. Presudit će mu nitko drugi nego Ivan Turudić, čovjek koji je osudio Hrvoja Petrača i njegova sina Novicu zbog otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca. A na mjestu tužitelja sjedi - pazite ovo - Dunja Pavliček (bivša Patak), upravo ona koja je s Radovanom Ortynskim sudjelovala kao tužiteljica u procesu "zločinačkoj organizaciji" u Remetincu, ona koja je demantirala postojanje Sliškova mafijaškog klana, ona koja je 2002. godine smijenjena zbog "afere PDV" i protiv koje je Mladen Bajić vodio unutarnju istragu zbog tajnih snimki razgovora s Veselinom Marinovim.

Svi slavni, samo Žila običan beskućnik

Što onda prhutavi Žila sa sjenika radi u tom društvu? Slavna žrtva, slavni sudac, slavna tužiteljica, a svi oni na neki način povezani sa slavnim likovima iz crnih kronika: Zagorcem, Petračem, Sliškom, Klicom, Bebom i tko zna kime još. Kao da se vodi proces protiv mafije, a ne protiv čovjeka koji je krenuo u grad kupiti šampon protiv prhuti, usput se sjetio da mu je Zvonimir Hodak prije 15 godina ostao dužan neke novce, pa mu ubio kćer s dva profesionalna hica, pritom izgubio grickalicu za nokte, zatim odšetao kući sa zadimljem pištoljem za pojasom i nekoliko dana kasnije uhvaćen na sjeniku tijekom rutinskog policijskog pretresa.

Slučajnosti i podudarnosti koje to nisu

Oko ovog slučaja ima toliko slučajnosti i podudarnosti - koje to možda i nisu - da sasvim opravdano zaslužuje ovoliku pažnju. Ivana Hodak ubijena je neposredno nakon što je slavni klijent njezina oca, Vladimir Zagorec, izručen Hrvatskoj i točno u periodu za kojeg su srpski mafijaši najavljivali da bi se u Zagrebu moglo dogoditi "nešto veliko".

Sat vremena nakon što je objavljena vijest da je ubijena kćer Zvonimira Hodaka, premijer Ivo Sanader zaprijetio je mafiji da joj je odzvonilo. Iako još nitko nije znao tko je počinitelj, Sanader je odmah prepoznao motive i milje gdje treba tražiti počinitelja.

Zbog toga što je beskućnik ubio odvjetničku vježbenicu, promptno su smijenjeni ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, kao i ravnatelj policije, glasno je najavljivalo pisanje novih antimafijaških zakona, prijetilo se podzemlju, a kad se otkrilo da u podzemlju čuči samo jedan prhutavi beskućnik, bura se ispuhala. Već je ubojstvo Ive Pukanića koje je uslijedilo nedugo nakon ovog iz državnog vrha okarakterizirano tek kao "terorizam".

Opis motiva kao skeč iz Seinfelda

Žila je zaglavio u zatvoru i tri puta opisivao svoje nedjelo. U međuvremenu, angažirao je svog odvjetnika, premda se ne zna kojim novcima, pisalo se da je jedan od najboljih potrošača u zatvorskoj kantini, iako prije nije imao ni za kruh, a storija o beskućniku koji u trendi Lushu kupuje organski šampon protiv prhuti zvučala je kao skeč iz Seinfelda.

Svi u vezi s mafijom pa je logično da je i naručitelj u takvoj vezi

Malo tko je vjerovao da je Žila pravi ubojica, odnosno tvrdilo se da je u dogovoru s nekim prihvatio priznanje krivice. Još se ne zna s kim, ali budući da su se na Županijskom sudu našli slavni sudac, slavna tužiteljica i slavni otac žrtve s ovakvim ili onakvim vezama s mafijom, logično bi bilo da i onaj koji navodno stoji iza Žile također bude slavan. S ovakvim ili onakvim vezama s mafijom.

Ivo Sanader otišao je ovih dana u New York na globalni summit o "kreativnom čelništvu". Mogao bi tamo prozboriti nešto o ovoj kreaciji koja je ostala iza njega. Ovakvo nasljeđe može ostaviti samo netko doista kreativan.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.