Žena slučajno uzela 550 puta veću dozu LSD-ja, evo što joj se dogodilo

Foto: 123rf

U ZNANSTVENOM časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs prije desetak dana objavljena je studija o mogućim učincima prekomjerne doze LSD-ja na ljudski organizam, pri čemu je predočen primjer žene koja je uzela 550 puta veću dozu od uobičajene.

LSD ili lizergid (engl. lysergic acid diethylamide) je sintetsko halucinogeno sredstvo koje djeluje u izvanredno malim dozama. Uzrokuje vizije, halucinacije, preosjetljivost na mirise i zvukove, poremećen osjećaj prostora i vremena i slično.

Znanstvenici posljednjih godina sve više proučavaju mogućnosti uporabe psihodeličnih sredstava u medicinskim tretmanima te je ova studija jedna u nizu onih koje promatraju što LSD čini mozgu, koji su učinci mikrodoziranja ili predoziranja, piše Science Alert.

Mislila je da uzima kokain

U istraživanju naziva LSD Overdoses: Three Case Reports opisan je slučaj 46-godišnje žene, navedeni su samo inicijali C. B., koja je slučajno uzela 55 mg čistog LSD-ja u prahu misleći da je to kokain.

"Radilo se količini koja je 550 puta veća od normalne rekreacijske doze. Nakon 15 minuta shvatila je što se dogodilo i pozvala je u pomoć svoju cimericu", pišu autori studije, odnosno liječnik Mark Haden sa Sveučilišta British Columbia i njegovi kolege.

Tijekom prvih 12 sati C. B. je, kako se sjeća, često povraćala i gubila se u vremenu i prostoru. U sljedećem 12-satnom razdoblju osjećala se ugodno i opijeno, s povremenim napadajima mučnine.

Njena cimerica je ispričala da je C. B. uglavnom sjedila na stolici s otvorenim ili zatvorenim očima, slinila, povremeno nešto progovorila i često povraćala. Kazala je kako je nakon prvih deset sati uspjela složiti cijelu rečenicu i odšetati se do kupaonice.

Nakon što se oporavila, C. B. je nastavila eksperimentirati s mikrodozama LSD-ja kako bi smanjila bolove koje je osjećala u stopalima te je naposljetku u potpunosti prestala uzimati morfij koji je uzimala kako bi ublažila te bolove.

Smanjila joj se depresija

U jednom drugom slučaju, stoji u istraživanju, 15-godišnja A. V. slučajno je na jednoj zabavi uzela 10 puta veću dozu LSD-ja od uobičajene. A. V. je već prije znala konzumirati marihuanu i druga psihodelična sredstva, a bila joj je dijagnosticirana depresija, hipomanija i bipolarni poremećaj.

Nekoliko sati nakon što se predozirala, A. V. je počela doživljavati promjene ponašanja i raspoloženja, nakon čega je imala napadaj. No ono što je zanimljivo jest da se nakon oporavka od predoziranja smanjila njena klinička depresija, što su potvrdili i liječnici.

Studija predstavlja i treći slučaj predoziranja u kojem je 26-godišnja žena N. M. na zabavi uzela 5 puta veću dozu LSD-ja od uobičajene. Tada je bila trudna dva tjedna, ali to nije znala. Na svu sreću, nema dokaza da je veća izloženost ovoj drogi utjecala na razvoj djeteta koje sada ima 18 godina.

Autori studije primjećuju da su se pojedinci usprkos stresnim iskustvima koja su imali tijekom predoziranja kasnije bolje osjećali. Navode kako se čini da "postoje nepredvidive, pozitivne posljedice predoziranja LSD-jem". Upozoravaju da se radi uglavnom o anegdotskim sjećanjima troje ispitanika i da bismo stoga trebali vrlo oprezno gledati na ove nalaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.