Željko Pokrovac novi čelnik Gredelja

NAKON što je Antun Fabek, zbog istrage koju DORH vodi protiv njega, bio prisiljen dati neopozivu ostavku, novim je predsjednikom Uprave Tvornice željezničkih vagona "Gredelj" imenovan Željko Pokrovac, izvijestio je HŽ.

Pokrovac je diplomirani ekonomist, a na dužnost predsjednika Uprave Tvornice željezničkih vagona "Gredelj" je imenovan na razdoblje od četiri godine. Otac je dvoje djece, govori engleski i njemački jezik, a tijekom radne karijere neprestano se educirao na različitim stručnim i menadžerskim seminarima.

Pokrovac u TŽV-u "Gredelj" radi od 2005. godine, na radnom mjestu pomoćnika direktora prodaje i marketinga. Prije toga je, od 1982. do 2003. godine, radio u Končar-Električnim lokomotivama na različitim radnim mjestima od rukovoditelja prodajnog odjela, direktora komercijale i financija do direktora proizvodnje i menadžera kvalitete. Između 2003. i 2004. godine je bio predsjednik Uprave TOZ-Penkala.

Podsjetimo, DORH je protiv dosadašnjeg predsjednika Uprave, Fabeka, i njegovog suradnika Josipa Bilića podnio istražni zahtjev jer ih se optužuje za sklapanje štetnog ugovora, a na ostavku se Fabek odlučio jer ta istraga ugrožava poslovanje "Gredelja". Naime, s njim na čelu "Gredelj" ne može sklapati inozemne ugovore za čije je potpisivanje uvjet da se protiv članova Uprave ne vodi istraga.

Fabek i Bilić optuženi su zbog navodno štetnog ugovora koji je 2007. sklopljen s američkom firmom Mart Corporation. Amerikanci su "Gredelju" trebali dostaviti opremu za praćenje tračničkih vozila, a zauzvrat bi dobili 7.185.000 dolara. Iako je pola svote odmah uplaćeno, oprema nije stigla, a Fabek i Bilić ipak nisu zatražili raskid ugovora.

Fabek tvrdi da ugovor koji su potpisali nije štetan, te dodaje kako su u SAD-u i Hrvatskoj pokrenuti sudski postupci kojima se potražuje vraćanje uplaćenog predujma, ali s obzirom da do kraja istrage ne može sklapati nove međunarodne ugovore morao je dati ostavku o kojoj će sutra odlučivati Skupština "Gredelja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.