Zbog zdravstvene reforme Obama gubi povjerenje Amerikanaca



IMIDŽ i popularnost američkog predsjednika Baracka Obame, jednog od najomiljenijih predsjednika te zemlje ikad, dobili su prilično drastičan udarac s debatom oko reforme zdravstvenog sustava. Nova anketa Washington posta i ABC-a pokazuje kako je povjerenje u Obamu zabilježilo velik pad.

49 posto ispitanika vjeruje kako će Obama donijeti ispravne odluke za SAD, što je za 11 posto manje nego povjerenje od 60 posto koje je imao nakon prvih 100 dana u Ovalnom uredu. 49 posto također smatra da će Obama imati snage donijeti najteže odluke, što je pad od 20 posto.

Loše brojke

Opće povjerenje u Obamu sada je na 57 posto, što je za 12 posto manje nego u travnju, kad je dosegnulo najvišu točku, a nepovjerenje je dosegnulo dosad najveću razinu od 40 posto. Što se tiče pojedinih pitanja, 53 posto ispitanih ne slaže se s Obaminim upravljanjem deficitom državnog proračuna, a i Obamin rejting po pitanju zdravstva također opada. Jedino što se nije promijenilo je povjerenje u Obamino upravljanje gospodarstvom. 52 posto se slaže s Obamom po tom pitanju, a to je ista brojka kao i u lipnju.

Čak 50 posto ispitanih ne slaže se s Obaminim pristupom zdravstvu, što je najgori rejting po tom pitanju tijekom predsjedničkog mandata, a 42 posto nezadovoljnih ispitanika se "snažno ne slaže" s Obamom po pitanju zdravstva. Na zdravstvu je Obama najviše glasova izgubio među starijima i nezavisnim glasačima.

55 posto ispitanika ne smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, što je za sedam posto više nego u travnju. To je rezultat žestokog otpora koji su republikanci pružili pri debati o reformi zdravstvenog sustava.

Dobre brojke

No, nije sve ni tako crno. Polovica Amerikanaca smatra kako će globalna recesija biti gotova u roku od 12 mjeseci, što je veliki napredak u odnosu na 28 posto od veljače.

Nadalje, iako je Obamin program financijske pomoći izazvao negodovanje među republikancima, potpora naroda raste. 43 posto smatra kako je program donio više dobroga nego lošega, što je gotovo dvostruko više nego u travnju, kad je 23 posto ispitanih bilo sličnog mišljenja. Trećina ispitanih smatra kako program nije imao nikakvog efekta.

Demokrati pak još uvijek bolje stoje od republikanaca. 21 posto ispitanih smatra kako bi republikanci donijeli dobre odluke za budućnost države, dok 35 posto svoje povjerenje daje demokratima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.