Zbog šišmiša zaustavljena obnova zaštićene vile u Samoboru

Screenshot: Dnevnik Nove TV

Strogo zaštićena vrsta šišmiša kao svoje stanište odabrala je upravo zaštićeno kulturno dobro u centru Samobora. I tako na više od mjesec dana usporila restauraciju vile. Izvođači radova prvi su primijetili šišmiše i o svemu obavijestili vlasnika - Grad Samobor, javlja Dnevnik Nove TV.

"Oni su u jednom trenutku izašli, ali su se isto tako vratili u vilu tako da oni su se lijepo udomaćili, a i mi ćemo naučiti na jedan suživot s njima. Imali smo sreće da se većina ovih bučnih i grubih radova obavila, i sad u cjelovitoj obnovi imamo dosta stvari koje možemo raditi, a da ih se ne uznemirava", rekla je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

"Prilikom radova zabilježeno 25 trudnih ženki"

Riječ je o vrsti ''mali potkovnjak'', ugroženoj na europskoj razini. Iz Ministarstva objašnjavaju zašto ih se ne smije tjerati i dokad će ovaj spomenik kulture biti njihov dom.

"Na lokaciji je prilikom radova zabilježeno 25 ženki koje su gravidne, odnosno trudne. Sada vjerojatno već imaju mlade. Taj proces ide dok se mali osamostale, dakle negdje do početka rujna", rekao je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Za stručnjake ova situacija nije nimalo neuobičajena. Vlažni i tamni tavani česta su mjesta na kojima šišmiši odluče provesti zimu.

Indikatori su zdravlja okoliša

"Šišmišima su naše zgrade jednake kao i špilje. Mi vidimo razliku, oni ne. Jako su korisne životinje, ugroženi su, a jako su važni za ekosustave. Pojedu ogromne količine kukaca, moljaca. Tako da moramo paziti da budemo dobri cimeri", rekao je Tomislav Krizmanić, edukator Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Oni su indikator zdravlja okoliša, a koliko su važni, prisjetila se i bivša ministrica zaštite okoliša.

"Kada sam bila ministrica, bila je aktualna tema izgradnja hidroelektrane Ombla, od koje se na kraju odustalo, između ostalog, i zbog kolonija ugroženih šišmiša u špiljama koje su bile u blizini jer je na kraju procjena utjecaja na prirodu pokaza da se ne može nadoknaditi biološki gubitak kada bi se izgradila ta hidroelektrana", rekla je bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

Vila Allnoch bit će nadogradnja na samoborski muzej.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.