Zbog ove curice Srbi su uveli doživotnu kaznu zatvora

Foto: Facebook

SRPSKI zastupnici u Narodnoj skupštini danas su izglasali zakon kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena djela.

Ovim se zakonom u isto vrijeme ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina, koja je dosad bila predviđena za takva kaznena djela: teško ubojstvo i silovanje, odnosno obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom. 

Ovaj je zakon, kako piše B92, usvojen na inicijativu koju je iznijela Zaklada "Tijana Jurić", a potpisima ju je podržalo oko 160 tisuća građana Srbije. Riječ je o Zakladi koja je pokrenuta nakon brutalnog ubojstva Tijane Jurić iz Subotice. Nju je 2014. oteo, mučio, silovao i ubio 34-godišnji Dragan Đurić. Imala je 15 godina.

Doživotna kazna zatvora uvodi se i za druga kaznena djela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina: ubojstvo predstavnika najviših državnih organa, teško djelo protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i terorizam.

Uvjetno puštanje na slobodu moguće nakon 27 godina, ali ne za ubojice djece

Isto tako, predviđene su i strože kazne za ponovne počinitelje kaznenih djela.

Osuđenik na doživotni zatvor može uvjetno biti pušten na slobodu nakon 27 godina zatvora. Međutim, u skladu s inicijativom Zaklade "Tijana Jurić", predviđeno je da sud ne može otpustiti osuđenog za kaznena djela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubojstva djece, trudnica i nemoćnih osoba.

Povijesnom glasanju u Narodnoj skupštini prisustvovao je i Igor Jurić, otac ubijene Tijane i osnivač zaklade koja je po njoj dobila ime.

Novim zakonom pooštravaju se i kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u obitelji, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u trenutku vršenja službene radnje, sudjelovanje u grupi koja sprječava službenu osobu u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Izmjene i dopune usklađene su s međunarodnim tijelom koje postavlja globalne standarde u području borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Uvodi se i novo kazneno djelo - napad na odvjetnike, što je u skladu s prijedlogom Odvjetničke komore Srbije.

Što mislite, treba li i Hrvatska uvesti doživotnu kaznu zatvora? Recite nam u anketi!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.