U SAD-u sve više djece s covidom u bolnicama. Pedijatri: Zabrinuti smo

U NEW YORKU je u prosincu zabilježen petostruko veći broj prijema na odjelu pedijatrije. U Washingtonu se također udvostručio broj hospitalizirane djece. Prošloga tjedna je diljem SAD-a, u prosjeku, broj djece u bolnicama porastao za 35%.

Stručnjaci navode kako je ova situacija povezana s pojavom varijante omikron.

"Mislim da ćemo sada vidjeti više slučajeva zaraze nego ikada prije", rekao je za CNN pedijatar Stanley Spinner iz dječje bolnice Children's Pediatrics & Urgent Care u Teksasu.

"I dalje raste broj slučajeva zbog božićnih blagdana. Sada dolazi i Nova godina. Opet će biti velikih okupljanja i brojke će nastaviti rasti", dodao je.

"Dakle, to nas brine, posebno zbog djece mlađe od 5 godina koja se ne mogu cijepiti ili zbog onih starijih koji nisu primili ni jednu dozu. To nas uistinu brine", kazao je Spinner.

"Treba im kisik. Treba im pomoć"

Iako Spinner smatra da postoji malo dokaza da omikron kod djece uzrokuje teža oboljenja od delte, također ne vidi indikacije da se radi o blažem obliku infekcije.

"Činimo sve što možemo da dijete ne završi u bolnici. Dakle, ako je hospitalizirano, onda to znači da već ima poprilično teške simptome. Treba im kisik. Treba im pomoć. Neka djeca su dehidrirana. Većina djece u bolnicama ima respiratorne probleme zbog čega im je potreban kisik. Stvar je u tome da u bolnicama gledate djecu koja su uistinu bolesna", navodi pedijatar.

Skinner dodaje kako većina hospitalizirane djece nije cijepljenja ili je primila samo jednu dozu.

"Gotova sva hospitalizirana djeca ili nisu primila cjepivo ili nisu u potpunosti cijepljena pa nemaju pravu zaštitu", rekao je Spinner.

Većina s blagim simptomima

Pedijatrica Jennifer Owensby iz New Jerseyja navodi kako je zabilježen porast broja djece u bolnicama, ali kako većina njih ima blage simptome.

"Definitivno bilježimo porast djece koja su pozitivna na covid, no to ne znači da dolaze u bolnice zbog simptoma bolesti. Dođu zbog nekog drugog pregleda ili tretmana, a onda ih testiramo i ustanovimo da su pozitivni", kazala je Owensby.

Liječnica Roberta DeBiasi, voditeljica odjela za zarazne bolesti u Dječjoj nacionalnoj bolnici u Washingtonu, također navodi kako se bilježi porast hospitalizirane djece. Dodaje kako mališani nemaju teže simptome zbog omikrona spram prijašnjih varijanti, ali da je u bolnici definitivno više djece sa simptomima nego prije.

Multisustavni upalni sindrom

Owensby je kazala kako ju kod djece posebice brine moguća pojava multisustavnog upalnog sindroma (MIS-C).

MIS-C je rijetka sistematska bolest koja se obično javlja kod djece koja nisu imala ozbiljnije simptome nakon zaraze covidom.

"Velika većina je asimptomatska. Zastrašujuće je to što su prije toga bili zdravi. Nisu imali druge kronične bolesti. To su zdrava djeca koja odjednom dožive zatajenje srca", rekla je Owensby.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi kako je do sada zabilježeno 5973 slučaja MIS-C kod djece, s 52 smrtna slučaja.

"Mogu imati blage simptome; curi im nos, imaju temperaturu. Kao i kod svakog drugog respiratornog virusa virus. No morate paziti na simptome - iscrpljeni su, nesposobni za igru. Tako je s djecom. Oni su dobro sve dok to nisu. Onda su odjednom vrlo bolesni", kazala je Owensby.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.