Zbog kiše i zatopljenja prijete nove poplave u BiH

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

NAGLO zatopljenje i kiša prouzročili su danas prve veće probleme u Bosni i Hercegovini, a promet je zbog poplava prekinut na dva cestovna pravca u središnjem dijelu zemlje.

Zbog puknuća nasipa i izlijevanja rijeke Vrbas u jutarnjim je satima zatvorena cesta koja povezuje Novi Travnik i Bugojno, a nešto kasnije voda se izlila i na magistralnu cestu koja povezuje Kiseljak i Busovaču pa je i tamo morao biti prekinut promet.

Iz policije i uprave Civilne zaštite Federacije BiH potvrdili su kako su tijekom dana primili veći broj poziva iz naselja uz riječne tokove kojima je zaprijetilo plavljenje.

Poplavljene kuće, rastu vodostaji rijeka

Uz županiju Središnju Bosnu, najteže je stanje u Zeničko-dobojskoj. Kod Gornjeg Vakufa pokrenuto je klizište koje je ugrozilo nekoliko kuća, a stanovnici naselja Bistričak u okolici Zenice odsječeni su od svijeta zbog neprohodne prometnice.

Nekoliko kuća poplavljeno je i u naselju Jezero u okolici Banje Luke.

Zabilježen je značajan rast vodostaja svih većih rijeka. Razina vode Bosne kod Doboja povećana je 90 centimetara, dok je vodostaj Save prema mjerenjima u BiH veći za oko 30 centimetara, no stanje se smatra redovitim i uz te vodotokove nisu proglašene mjere obrane od poplava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.