Zbog ciklone Debbie u Australiji jedna osoba preminula, 45.000 domova bez struje

Foto: Hina

SJEVEROISTOK Australije zahvatile su olujne kiše i orkanski vjetar kao popratna pojava ciklona Debbie koji je izazvao privremenu evakuaciju tisuća stanovnika.

25.000 osoba upozoreno na evakuaciju


Više od 25.000 osoba upozoreno je kako se trebaju evakuirati nakon što su stručnjaci predvidjeli da će ovo biti najštetniji ciklon za Queensland od 2011. godine. 

Kako piše BBC, preko 45.000 domova ostalo je bez struje , a dobavljači struje su izjavili kako ne znaju kada će biti u mogućnosti vratiti opskrbu strujom građanima.

Oluja svrstana u kategoriju četiri na ljestvici do pet i njezini naleti vjetra koji su postizali brzinu od 270 kilometara na sat pogodili su kopno oko podneva u australskoj saveznoj državi Queensland, blizu grada Bowena.

Vlasti su prvotno strahovale od dolaska ciklona u zoru, u trenutku plime, zbog čega bi bila velika opasnost od poplava. No, napredovanje Debbie usporeno je tijekom noći.

Spremni na dug i naporan dan

"Spremamo se za dug i naporan dan", izjavila je premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk upozorivši na opasnost od šteta na infrastrukturi te od prekida struje.

Arhipelag otočja Whitsundays prvi je zahvaćen ciklonom.

"Izvijestili su nas kako oluja diže krovove, čak i u nekima od naših postrojenja", rekao je zamjenik šefa policije u Queenslandu.

Preko 2.000 zaposlenika hitnih službi je u pripravi, a zatvorena je 181 škola i 232 vrtića.

Za sada je poznato kako je preminula jedna osoba koja je doživjela prometnu nesreću zbog oluje, piše BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.