Zašto je toliko žena pred Trumpom u Kongresu nosilo bijelo?

Foto: Epa

AMERIČKI predsjednik Donald Trump u utorak, 5. veljače, održao je u Kongresu godišnji govor o stanju nacije. Mnogi su pritom primijetili kako je znatan dio zastupnica obukao bijela odijela, piše CNN.

Tako je iza njega u bijelom sakou i bluzi sjedila zastupnica Nancy Pelosi, a ispred njega niz drugih zastupnica u bijelom.  

Demokratkinje u bijelom

Trend oblačenja u bijelo pokrenula je Demokratska ženska radna skupina (Democratic Women’s Working Group) kao znak solidarnosti među ženama jer su bijelu boju nosile žene prije stotinu i više godina boreći se za svoja politička prava.

Među demokratskim zastupnicama koje su se pridružile “bijeloj kampanji“ bila je i novoizabrana Alexandria Ocasio-Cortez koja je nosila bijeli ogrtač, te Ilhan Omar koja je nosila bijeli prsluk i hlače.

Znak solidarnosti među ženama

Skupna modna odluka naglasila je kontrast između dviju stranaka u Kongresu. Premda su time demokratkinje preusmjerile pozornost medija i na Melanijin te Ivankin izbor crnih odijela, to im nije bila namjera. Uloga bijele boje u američkoj politici mnogo je starija od današnjih neslaganja.

Kao što smo već spomenuli, bijela boja je povezana s pokretom sufražetkinja. Rane zagovornice ženskih političkih prava nosile su bijelu odjeću kao simbol čistoće, često je kombinirajući s ljubičastom koja je simbolizirala dostojanstvo i zelenom koja je predstavljala nadu. Sufražetkinje su nosile bijelo i kako bi uvjerile promatrače da nisu agresivne.

"Nošenjem odjeće sufražetske, bijele boje šaljemo poruku poštovanja i solidarnosti sa ženama cijele zemlje. Želimo naglasiti da nećemo nikome predati naša teško stečena prava", izjavila je demokratkinja Lois Frankel iz Floride.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.