Zašto je Krimski most toliko važan Putinu?

Foto: EPA

Krimski most, koji povezuje okupirani poluotok s Rusijom, pogođen je rano jutros. Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) i mornaričke snage odgovorne su za napad, rekao je za CNN neimenovani izvor iz Ukrajine.

Most je strateški važan jer povezuje rusku Krasnodarsku regiju s poluotokom Krimom, koji je Rusija nezakonito anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Most je ključna arterija za opskrbu Krima. Preko njega prelaze gorivo i roba za civile, ali i zalihe za rusku vojsku. Ruski vojni konvoji redovito su koristili most kako bi prevozili vozila, oružje i gorivo.

U listopadu je most djelomično uništen kada je cisterna s gorivom eksplodirala i oštetila velik dio ceste.

Zašto je most toliko važan Rusiji?

Uz strateški značaj on ima i veliku simboličku važnost za Rusiju, koja je izgradila most od 19 kilometara, najduži u Europi, po cijeni od oko 3.7 milijardi dolara.

Bio je to fizički izraz Putinovog cilja da osvoji Ukrajinu i zauvijek ju veže za Rusiju.

Na dan otvaranja Putin je predvodio konvoj preko mosta. Ukrajincima je on podsjetnik na rusku okupaciju.

Kremlj je brzo okrivio Kijev za eksploziju cisterne u listopadu, a Putin je ustvrdio da se radilo o sabotaži u režiji ukrajinskih sigurnosnih službi.

 

Rusija je tada vrlo brzo popravila most.

Kako Rusija koristi most?

Most je ključan za opskrbu Krima i prijevoz zaliha za vojsku. Nemogućnost korištenja mosta za opskrbu oslabila bi ruske snage u južnoj Ukrajini.

Rusija je koristila krimske željeznice za opskrbu svojih jedinica u Hersonu, a nekoliko željezničkih čvorišta na Krimu i u Hersonu napadnuto je ukrajinskim raketama dugog dometa. Željeznički promet preko Krimskog mosta nastavlja se iako uz kašnjenja, sudeći po snimkama na društvenim mrežama i u ruskim državnim medijima.

Ukrajinska protuofenziva napreduje u regiji Herson, koja se nalazi sjeverno od Krima. Glavni stožer ukrajinske vojske prošlog je tjedna priopćio da na jugu Ukrajine, pogotovo u smjeru Zaporižje i Hersona, ruske snage usredotočuju svoje glavne napore na sprječavanje daljnjeg napredovanja ukrajinskih trupa.

U kakvom je stanju?

Na društvenim mrežama je objavljena snimka iz vlaka koji je prolazio paralelnim željezničkim mostom, koja pokazuje značajna oštećenja Krimskog mosta.

"Željeznička pruga nije oštećena u udaru", rekao je na svom Telegram kanalu Vladimir Konstantinov, čelnik Državnog vijeća Republike Krim. Ruski državni mediji RIA Novosti i TASS javljaju da željeznički promet i dalje funkcionira uz kašnjenja.

Istaknuti ruski vojni bloger Boris Rozhin rekao je jutros da će trajekti i veliki desantni brodovi prevoziti automobile koji sada ne mogu prijeći most te dodao da očekuje da će popravci potrajati neko vrijeme.

Što kaže Kremlj?

Ruska vlada danas je rekla da su za napad na most odgovorne dvije ukrajinske bespilotne letjelice iako nije pružila dokaze za tu tvrdnju.

Kremlj je otvorio službenu istragu o onome što ruski istražni odbor naziva "terorističkim činom koji su počinile specijalne službe Ukrajine".

Putin je obaviješten o napadu, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Što kaže Ukrajina?

Izvor u Ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU) rekao je za CNN da je napad na most bio zajednička operacija SBU-a i ukrajinskih pomorskih snaga.

Izvor je razgovarao sa CNN-om pod uvjetom da ostane anoniman jer nije dobio dopuštenje da govori javno.

Ranije danas je predstavnik ukrajinske obavještajne službe Andri Jusov rekao da bi uništenje dijela Krimskog mosta moglo stvoriti logističke poteškoće za ruske snage koje ga koriste "kao glavni logistički pravac za prijevoz snaga i resursa duboko u teritorij Ukrajine".

"Naravno, bilo kakvi logistički problemi dodatne su komplikacije za okupatore, što stvara potencijalne prednosti za ukrajinske obrambene snage", istaknuo je Jusov.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.