Zašto državne banke ne vjeruju Ramljaku?

Foto: FAH/Index

ZAŠTO dvije državne banke nisu sudjelovale u roll up kreditu, ako je već bio toliko spasonosan za Agrokor, u što nas vladin povjerenik želi uvjeriti, iako je prije svega bio lukrativan za kreditore koji su se uključili?

>>Profesorica objasnila što je sporno oko Agrokorovog kredita i Ramljakove uloge

>>Prvo je HBOR dao Agrokor grupi rejting smeća, a onda Todorićevim firmama kredit

"Svi su mogli sudjelovati u novom kreditiranju", teza je koju učestalo ponavlja Ante Ramljak, na prozivke da je roll up kreditom pogodovano vlasnicima obveznica predvođenima američkim strvinarskim fondom Knighthead, koji su i prije nagodbe zavladali Agrokorom pa vlada ne može samostalno smijeniti svog povjerenika. 

Vlasnicima obveznica u startu je ponuđeno da pokriju više starog duga nego drugima, pogotovo Sberbanku, najvećem pojedinačnom vjerovniku koji se sad pokušava naplatiti preko imovine Agrokora u inozemstvu. Da je roll up kredit u obliku kakvim ga je ugovorio izvanredni povjerenik sporan i diskriminirajući upozorili su ugledni pravni stručnjaci, kao što je nesumnjivo profesorica Jasnica Garašić.

Od domaćih banaka, zapravo banaka u stranom vlasništvu koje imaju hrvatske podružnice, sudjelovale su Zaba sa 180 milijuna eura i Erste s 39 milijuna eura. PBZ i RBA, iako su bile najavljivane, nisu sudjelovale, a odustajanje nam nisu željele komentirati.

HBOR i HPB potražuju 900 milijuna kuna od Agrokora
 
Dvije državne banke, HBOR i HPB, prijavile su 894,2 milijuna kuna potraživanja prema Agrokoru. Od toga HBOR potražuje 567,7 milijuna kuna, od kojih su 378 milijuna kuna tzv. božićni Marićev kredit, za koji smo nedavno pisali kako je odobren u prosincu 2016. uoči sloma kompanije, u rekordno kratkom roku od zahtjeva do realizacije i to nakon što je HBOR u lipnju iste godine Agrokor grupi dao rejting "nedovoljno kvalitetno".

Kako je HBOR-ov kredit bio odobren izravno Todorićevim tvrtkama, za njega jamči isključivo država, a ne poslovne banke kao što je to bio slučaj s ranijim kreditima koji su dani tvrtkama koncerna.

Zašto onda HBOR koji je u veljači preuzela Tamara Perko, prema preporuci ministra financija Zdravka Marića, nije sudjelovao u kreditu kojim su mogli dio starog duga pretvoriti u novi, koji će sigurno biti isplaćen? Time su mogli pokušati spasiti svoje plasmane koji će prema svemu sudeći biti izgubljeni.

Knighthead i ekipa dobili zalog na nekretnine i žigove, a HBOR kaže da je osiguran


Index je tjednima pokušavao dobiti odgovor na to pitanje, evo što smo napokon primili: "Svi direktni plasmani HBOR-a su vrlo kvalitetno osigurani i to kroz zalog na nekretninama i/ili pokretninama koje u većini slučajeva znatno premašuju vrijednost odobrenog kredita. Osim toga, za osiguranje kredita su korišteni i svi uobičajeni instrumenti osiguranja koje HBOR koristi prilikom plasmana sredstava.

Stoga nije bilo razloga za sudjelovanje HBOR-a u roll-up kreditu. HBOR je svoje tražbine prijavio, a kao što je poznato trenutno se očekuje donošenje Rješenja o utvrđenju i osporavanju tražbina od strane Trgovačkog suda u Zagrebu, te će se tada rješavati opcije namire u postupku Izvanredne uprave."

Teza o kvalitetnom osiguranju naprosto ne stoji, naime, golemim kreditom od milijardu eura novi kreditori progurali su svoje stare kredite na vrh isplate. I ne samo to nego su dobili zalog na  najvrednijim nekretninama, pa tako i onima kojima se HBOR hvali da su mu sigurne. Agent roll up kredita Madison Pacific Trust Limited iz Hong Konga upisao se na nekretnine i žigove Jamnice, Leda, Zvijezde, Belja, Vupika i PIK Vinkovaca.

Ako će zaraditi vlasnici obveznica koji su ih kupovali po diskontnoj cijeni od 30 posto nominale, zašto državne banke ne žele spasiti svoje plasmane? Iz HPB-a nam nisu poslali baš nikakav odgovor, i oni su kao i HBOR uoči sloma kreditirali Agrokor, koji je dokapitalizirao tu državnu banku s deset milijuna kuna pa izvukao stotine milijuna. U HBOR-u nam neuvjerljivo govore o "sigurnim zalozima".

Zataškavanje njihove uloge, detalja ugovora i ostavljanje prostora vlasnicima obveznica


Nije ih od tog kredita očito odvratio autoritet profesorice Garašić, koja kaže da je takav model roll upa protuustavan. HBOR se nije ni požalio da nemaju proceduru prema kojoj bi mogao ući u roll up kredit, što bi mogao biti barem teoretski razlog. Zato njihov izostanak možemo tumačiti kao svojevrsno zataškavanje priče, prvo njihove vlastite jer su dali božićni kredit Agrokoru uoči bankrota, a drugo one Ramljakove, jer je ulazak državnih banaka pobudio dodatni interes javnosti i zahtjev da se objave svi elementi ugovora o roll upu.

Jedna od spornih odredbi već je procurila, ona prema kojoj je državi praktički nemoguće smijeniti Ramljaka. Javnosti su i dalje nepoznate provizije na koje upozorava Goranko Fižulić, koje Knighthead i Madison Pacific Trust naplaćuju ostalim kreditorima u roll upu. Bez njih je stvarna cijena zaduženja nepoznata, plaća ih Agrokor, ali kao što smo više puta upozoravali, što više potroši izvanredna uprava za razne troškove, to manje ostaje ostalim vjerovnicima.

Kome je, na kraju, odgovaralo da ne uđu državne banke? Vlasnicima obveznica, kojima je ostalo više prostora da proguraju stare dugove i zarade, osvoje više glasova u vijeću koje će donijeti nagodbu, dok su državne banke ostale po strani, ne pokušavajući spasiti plasmane i smanjiti gubitke.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.