Zaštitari provalili u Jabuku, grad želi zatvoriti kultni klub?

Foto: GSK Jabuka

U RANIM jutarnjim satima zaštitari Bilić Erića su, po nalogu iz grada Zagreba, provalili na terasu Jabuke i zatvorili ju, te ju tako fizički odvojili od kluba, tvrde u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik tog kluba, Tomislav Petrović.

Time su, poručuju iz kluba, na nasilan način počele pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na na ovim prostorima.
 
Terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom za čije rušenje je Grad Zagreb, kao investitor sam sebi izdao građevinsku dozvolu, kažu uz Jabuke, pa se pitaju kako je to moguće obzirom da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro. Bitno je naglasiti da prostor u kojem se nalazi klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli koju su iz kluba dobili na uvid, terasa kluba s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina predviđena je za - parkiralište.

Zbog provale na terasu kluba zvali i policiju

 
Radovi na rušenju sportske dvorane čiji zid se naslanja na Jabuku počeli su prije 20ak dana, što su voditelji Jabuke prijavili Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji, ali očito bez uspjeha. Unazad sedam dana, dva puta je zbog pokušaja provale na terasu kluba zvana i policija.
 
Jabuka će, navodi se u priopćenju, podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Zagreba i Hrvatske, poručuju iz kluba.
 
Iz Jabuke podsjećaju da su 1998. godine tadašnje zagrebačke vlasti zatvorile klub, da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad, a osobno je na otvorenje došao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić, počastivši sve goste rundom pića. U međuvremenu se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo, osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom, zaključuje se u priopćenju.

Prema objavljenom programu, Jabuka bi trebala normalno raditi za vikend, a što će biti dalje, vidjet će se u narednim tjednima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.