Treći zaštićeni svjedok odustao od svjedočenja u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića

Foto: EPA

ZAŠTIĆENI svjedok pod šifrom B3 danas je odustao od javnog svjedočenja u nastavku suđenja optuženima u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića, javlja RTS.

Podsjetimo, srpski političar s Kosova ubijen je u siječnju 2018. godine u Sjevernoj Mitrovici, ispred prostorija svoje stranke. Ivanović je ubijen sa šest hitaca u leđa, a za njegovo ubojstvo optuženo je šest osoba. 

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Svjedok: Moj identitet više nije skriven

Svjedok je rekao da neće svjedočiti zbog vlastite sigurnosti. "Moram vas obavijestiti da zbog osobne sigurnosti nisam u stanju da se izjasnim", rekao je svjedok preko videa pred tužiteljem, sudskim vijećem, optuženima te njihovim odvjetnicima.

Istaknuo je da njegov identitet više nije skriven i da bi sa sucem htio porazgovarati "u četiri oka". Kazao je da želi svjedočiti samo pred sudskim vijećem.

Odvjetnici optuženih: Za otkrivanje identiteta svjedoka odgovorno je tužiteljstvo

RTS piše da je ovo treći zaštićeni svjedok tužiteljstva koji zbog sigurnosti odbija svjedočiti. Sudsko vijeće će naknadno odlučiti kako će postupiti prema svjedoku. Još dva svjedoka tužiteljstva ostala su za ispitivanje, a oni nemaju status zaštićenih. Iduća ročišta najavljena su za 1. i 4. studenoga.

Odvjetnici pojedinih optuženika su za vrijeme današnjeg ročišta rekli da je za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka odgovorno tužiteljstvo. "Objavljivanjem podataka gdje rade, što su po struci itd. je indirektno otkrilo identitet svjedoka", rekli su.

Pravnici tumače da sudsko vijeće, nakon odustajanja svjedoka B3 od davanja iskaza, može predložiti da se u obzir uzme njegovo prvo svjedočenje iz 2019. No, s tim moraju biti suglasni svi u procesu, uključujući i branitelje optuženih.

Tijekom tri godine, Specijalno tužiteljstvo u Prištini je podiglo tri optužnice u slučaju Ivanovićevog ubojstva. Optuženi su se dva puta izjasnili da nisu krivi te sudski proces nije išao puno dalje od toga, piše RTS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.