"Od hrvatskih generala u Haagu, najbolje ´stoji´ Ante Gotovina"

"HRVATSKA će teško dokazati genocid u slučaju sudske tužbe protiv Srbije, no danas u Hrvatskoj nitko nema snage da to i povuče", rekao je danas Žarko Puhovski, bivši predsjednik i član Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) gostujući danas u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" voditelja i urednika Aleksandra Stankovića.

Nema genocida nego više ratnih zločina

Kako je objasnio Puhovski, na teritoriju Hrvatske dogodilo se više ratnih zločina, ali se ne može govoriti o genocidu. Prema njegovom mišljenju jedino se u slučaju Škabrnje može govoriti o elementima genocida, no riječ je kako kaže, a premalom broju žrtava u odnosu na Srebrenicu ili Ruandi, pa će biti teško na tom jednom primjeru dokazivati genocid.

Naravno, najviše prostora u emisiji posvećeno je nedavnom svjedočenju Puhovskog u Haagu, a kako je kazao Stankovićev gost, očekivao je malo više reakcija na svoje svjedočenje, iako ih je bilo poput peticije da mu se zabrani predavanje na fakultetu.

Haag prati kako ga se prati

"Uostalom, navikao sam se 'primati batine' i biti nepopularan u javnosti, kao i na kritike" bio je jasan Puhovski dodajući kako hrvatski mediji, prije svih nacionalne televizije vrlo pristrano i na nekorektan način prate suđenja u Haagu. Prema njegovom mišljenju, nacionalne televizije deset puta više daju prostora obrani nego tužiteljima što opet ide u "službu" teze kako je to sud protiv Haaga. Na izravan upit Stankovića je li se radi o njegovim impresijama ili ima podatke, Puhovski je rekao kako je taj podatak čuo u Haagu koji prate hrvatske medije i njihove izvještaje sa suđenja.

"Na svom osobnom primjeru mogu reći kako su bila dva članka još i prije nego što sam krenuo u Haag, a koji su sugerirali kako ću ja tamo 'izdajnički' svjedočiti", istaknuo je Puhovski koji je više puta odbacio teze kako je njegovo svjedočenje eventualno išlo u korist tužiteljstva. Također, za svoje svjedočenje kaže kako je bilo iskreno dodajući kako se ne smatra "patriotom" jer gotovo uvijek kada se voli domovina ili neka apstraktna stvar umjesto osobe, kaže Puhovski, ne ispadnu stvari baš najbolje i povlače sa sobom neke negativne reakcije.

Spašavali smo žive

S druge pak komentirajući navode obrane hrvatskih generala koja je bila zadovoljna svjedočenjem u Haagu jer su mnoga teze doveli u pitanje i samim priznanjem Puhovskog kako je HHO radio greške, današnji gost u studiju HTV-a s tom tezom se nije složio.

"Govorio sam istinu, kao što se i očekuje od svjedoka u sudskom procesu", kazao je Puhovski dodajući kako se tada radilo se pod pritiskom pa je i bilo grešaka.

"Pokušavali smo iznositi imena, a ne brojke i tu su se događale greške. Preko 400 civila je ubijeno, a greške su se radile i u to nema dvojbe. Tada sam smatrao kako se treba baviti pravima živih, a ne mrtvih", objasnio je Puhovski dodajući kako je teza o nekakvom genocidu srpskog naroda potpuno marginalizirana na suđenju i nitko se nije time previše bavio. Prema njegovom osobnom sudu najbolje od svih hrvatskih generala stoji upravo general Ante Gotovina.

Tužiteljstvo je bilo potpuno nespremno u slučaju Milošević

Komentirajući rad suda u Haagu, Puhovski se složio kako postoji niz opravdanih kritika na rad Međunarodnog suda za ratne zločine, koji ne radi kako bi trebao, a to je pokušao dokazati na primjeru Miloševića.

"Pokojni Milošević stajao je skandalozno dobro na suđenju, a gotovo svima je bilo jasno kako je Tužiteljstvo bilo potpuno nespremno", kazao je Puhovski dodajući kako bi u slučaju da je Milošević osta živ, sud bi ga proglasio krivim no to bi sa sobom povuklo niz posljedica.

"Kada govorimo o suđenju Šešelju tada moramo primijetiti kako on želi da ga se smatra žrtvom i brojnim svojim izjavama ide u prilog tužiteljstvu. Da se primjerice Šešelj poveo za Miloševićem i išao na oslobađajuću presudu, Tužiteljstvo bi se također našlo u mnogim problemima", istaknuo je Puhovski.

Čičak imao različita mišljenja i stavove  

Naravno, govoreći o svjedočenju pred sudovima, Stanković se dotaknuo i epizode svjedočenja Puhovskog u vrijeme hrvatskog proljeća, a što mu mnogi danas zamjeraju poput Ivana Zvonimira Čička.

"Ne možemo uspoređivati to suđenje s ovim u Haagu, jer prije svega to 1972. godine nije bilo suđenje nego politički proces", kazao je Puhovski ističući kako je tada iskreno odgovarao na pitanja koja su se svodila na to je li istina da je rekao nešto o Budiši ili Čičku u javnosti.

"Te ljude nisam mogao izdati jer nisam bio u kontaktu s njima", kazao je Puhovski naglasivši kako je na izravno pitanje tužiteljstva da li zna neki slučaj da su optuženi prekršili zakonsku odgovornost odgovorio negativno.

"Granični spor je izmišljen"

"Mogao sam ne ići na sud, a tada bih morao ići u zatvor ili inozemstvo. Odlučio sam se na svjedočenje. Uostalom, mnogi su tada uključujući i Čička kazali kako je to bilo korektno svjedočenje, da bi danas s različitih političkih pozicija govorilo kako me moje svjedočenje bilo za njih otegotno", kazao je Puhovski.

Na kraju emisije dan je i prostor i hrvatsko-slovenskom sporu, a Puhovski je iznio svoj krajnje zanimljiv komentar na svakodnevna politička prepucavanja na razini Ljubljana - Zagreb.

"Spor o granici je izmišljen, a o pravim sporovima koje imaju Hrvatska i Slovenija kao što su Ljubljanska banka i Nuklearna elektrana Krško nitko ništa ne govori", kazao je Puhovski vjerujući kako će pitanje granica na kraju riješiti kompromisom.

I.Ć.
Screenshot: HTV

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.