Zagrebački Odbor za zaštitu okoliša: Na Medvednici nema prekomjerne sječe

Foto: Zeleni odred

ODBOR za zaštitu okoliša zagrebačke Gradske skupštine zaključio je u utorak da na Medvednici nema prekomjerne sječe, priopćeno je iz Hrvatskih šuma.

Na tematskoj sjednici Odbora o gospodarenju šumama na području Medvednice i park-šumama Grada Zagreba rečeno je da na Medvednici nema prekomjerne sječe već se zrele šume uklanjaju kako bi se podigle nove, mlade i zdrave šumske sastojine, s ciljem povećanja prirasta u odnosu na uklonjena stabla.

Osim porasta brojnosti invazivnih vrsta štetnika, na fiziologiju šuma utječu i oluje i vjetrolomi. Na Medvednici se još saniraju posljedice oluje iz 2013. godine, koja je u samo jednom danu srušila više od 40.000 kubika drveća, što je 14 posto od propisane desetgodišnje količine predviđene za sječu.

Kažu da će se rezultati vidjeti za 30-ak godina

Nakon oluje ostale su ogoljele površine koje se redovno pošumljavaju, naglasio je voditelj Uprave šumarskog područja Zagreb Damir Miškulin. Građani to možda ne primjećuju jer se radi o malim biljkama, a zrela šumska sastojina na tim će se područjima vidjeti tek za 30-ak godina jer je to njen prirodni ciklus.

Dogovoreno je da će Hrvatske šume intenzivnije informirati javnost o radovima na terenu kako bi se izbjegla zabrinutost građana zbog posječenih stabala, a građane se poziva da se jave u najbližu šumariju ako primijete nepravilnosti u šumama u svojoj blizini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.