Zagreb pod policijskom opsadom, a lik pape Benedikta "iskače i iz paštete"

TRGOVCI se već danima pripremaju za dolazak Pape u Zagreb. Suvenirska ponuda svodi se na predmete oblijepljene slikom ovog čovjeka u bijelim, crvenim i zelenim haljinama, i vatikanske zastave.

Po cijeni od deset do 20 kuna trgovci će naplaćivati svaki bedž, privjesak ili magnet s likom Pape, majicu 50 kuna, dok će vatikanska zastavica njegove vjerne sljedbenike koštati 15 kuna. Oni domišljatiji, izradili su majice s natpisom Benedikt 16 koje podsjećaju na nogometne dresove nogometaša imenom Benedikt.

Brk bi mogle omastiti i pojedine knjižare koje su odmah opalile popust na knjige za vrijeme Papinog posjeta iako iste nemaju veze s dotičnim čovjekom iz Vatikana, Katoličkom crkvom i sličnim. Dobro će proći i prodavači kabanica. Dosjetljivi trgovci trljaju rukama jer s Papinim dolaskom, vrlo vjerojatno s pravom, očekuju napadaj šopingholičarskog adrenalina. Zapravo, tko se nije sjetio, magarac je bio - u dva dana razdragani vjernici mogli bi u džepovima trgovaca ostaviti lijepe svotice.

24 sata uoči Papine posjete, grad Zagreb je pod policijskom opsadom. Hrvatskom narodnom kazalištu ne možete se ni približiti, zgrada je obavijena sigurnosnim policijskim trakama. Radnici čiste cestu pred kazalištem, čiste se i velesajamske sale za prihvat hodočasnika, područje kojim također patroliraju grupe policajaca.

U svakom slučaju, plavci sa psima su gdje se god okrenete, svaki prolaznik potencijalni je sumnjivac, i dok prolazite pokraj njih teško je izbjeći njihov "sigurnosni pogled". Kao što su i sami izvijestili, svi nepoznati ljudi, potencijalno su opasni po Papu.

Po gradu se lijepe poruke o uklanjanju automobila rutom kojom će prolaziti Papa, zapečačeni su rasvjetni stupovi na Trgu bana Jelačića, a nad katedralom nadlijetao je helikopter.

I dok se jedni vesele, drugi kukaju. Zbog Papinog dolaska mnogi ljudi neće moći normalno ili uopće obavljati svoj posao, a najviše će u svemu možda ispaštati kumice s Dolca, kojima je baš prva subota u mjesecu najunosnija, a posao im "zapečaćen". Odštetu zbog "svetoga posjeta", međutim, kumicama neće isplatiti nitko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.