Zadarska škola zabranila mobitele. Što mislite o tome?

Ilustracija: PIXSELL/Srecko Niketic

U zadarskoj Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje odlučili su ograničiti upotrebu mobitela u školi. Ravnatelj Dražen Adžić objasnio je promjene u Kućnom redu škole ističući da to nije ništa naročito novo.

"I prije smo mi u našem Kućnom redu imali da je zabrana upotrebe mobitela u školskoj zgradi. Međutim, sad smo malo to definirali da to bude jasnije i učenicima i roditeljima, a i svima zajedno. 

"Mobitel se mora ugasiti u školskoj zgradi i ne smije se nikada koristiti"

Definirano je da se mobitel mora ugasiti i da se zapravo u školskoj zgradi ne smije koristiti nikad. Vi znate da kad učenici idu sa sata na sat da vade mobitele i tipkaju po njima, isto tako kad su slobodni u školi i kad imaju veliki odmor. Sad smo samo to malo bolje definirali i nije zabrana nego ograničavanje upotrebe mobitela. 

Osim ovoj djeci s poteškoćama i dijabetesom i koji imaju neke probleme i neke aplikacije, njima je dozvoljeno, naravno, ali uz kontrolu profesora", ispričao je ravnatelj škole Anteni Zadar.

"Korištenje mobitela dozvoljeno izričito dozvolu učitelja"

"Prije ulaska u školu učenici su dužni ISKLJUČITI svoje mobitele i spremiti ih u torbe. Za vrijeme nastave mobiteli se mogu koristiti u obrazovne svrhe, uz IZRIČITU DOZVOLU UČITELJA. Iznimka su učenici s poteškoćama u razvoju, dijabetičari koji koriste mobilne aplikacije. Korištenje mobitela bez dozvole sankcionirat će se pedagoškim mjerama. Molimo učenike da se pridržavaju ovih pravila!", stoji u obavijesti škole.

Ravnatelj je dodatno pojasnio zašto su se odlučili na ovo.

"Znate i da je danas digitalno doba puno opširnije nego nekad davno i mnogi profesori rade ili preko tableta i laptopa, a također i preko mobitela, pa samo učenicima i profesorima dali na slobodu onog trena kad moraju raditi neke zadatke ili neke kvizove rješavati da je dozvoljeno da od učenika zatraže da upale mobitel i da onda rade nešto što je, naravno, u obrazovne svrhe dozvoljeno", kaže Adžić.

Vrijeme prilagodbe

Djeci su dali vrijeme prilagodbe.

"Isto je bilo da u slučaju oduzimanja idu pedagoške mjere s tim da smo do 1. veljače dali jedno vrijeme prilagodbe da se djeca ipak naviknu na to i onda ide sve zapravo po starom – prvi put kad se oduzme idu pedagoške mjere – dolazi roditelj, a kad je drugi put onda već ide opomena pisana, a treći put to više ne bi bilo, ajmo reći, slučajno i onda bi zapravo išla pedagoška mjera ili ukora ili tako nešto, ako bi se to ponavljalo", kaže Adžić.

Nije prva škola u Zadru koja je ovo napravila

OŠ Šimuna Kožičića Benje nije prva škola u Zadru koja je donijela ovakve mjere. Prvo je to učinila OŠ Petra Preradovića. I nije bilo nikakvih negodovanja, kaže Adžić.

"Jedan do razloga zašto smo krenuli prema ovoj mjeri malo detaljnije zato što u zadnje vrijeme dosta učenika zna koristiti mobitel za snimanje drugih učenika ili profesora i to izlazi na društvenim mrežama, a onda kud i kamo su teže posljedice za učenike, onda idu puno veće mjere, da ne kažem da se u tom slučaju može i policija uplesti. 

"Problem je snimanje drugih"

Mi zapravo na ovaj način čuvamo učenike da ne bi došli u tu situaciju da koriste mobitel za nešto što nije uopće ni mjesto ni vrijeme u našoj zgradi. Zato je to jednoglasno doneseno na svim tijelima škole, kako na učiteljskom vijeću tako i na vijeću roditelja i na školskom odboru", kaže ravnatelj.

Kao veliki problem u zadnje dvije godine navodi snimanje drugih.

"I onda se roditelji dolaze buniti na drugu djecu zašto se snimalo njegovo dijete. Gledajte, vremena se mijenjaju, treba živjeti sa školom i treba donositi takve promjene i odluke ako to ide u koristi, naravno, i učenika i tako i naših djelatnika i mislim da je to ispravan put", zaključuje Adžić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.