Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Pročitajte poruku jednog od vodećih stručnjaka

Screenshot: CNN

ANDRESON Cooper, voditelj emisije Anderson Cooper Full Circle, koja se emitira online putem platforme Facebook Watch, razgovarao je s liječnikom Ianom Lipkinom, jednim od vodećih stručnjaka za viruse kojeg se naziva i "lovac na viruse". Lipkina je kineska vlada pozvala da im pomogne u borbi s koronavirusom, nakon što im je 2003. pomogao i pri suzbijanju epidemije opakog virusa SARS.

Po povratku iz Kine, stupio je u karantenu, gdje se nalazi od 4. veljače. Kako ističe, riječ je o samonametnutoj izolaciji, koja je nužna da bi se nadgledala pojava mogućih simptoma koronavirusa, prenosi CNN.

Lipkin je naglasio da je riječ o vrsti virusa koja se izuzetno lako prenosi, ali se i dalje radi na testiranju zaraženih, kako bi se odredila precizna stopa smrtnosti. S kliničke točke gledišta, nije jednostavno utvrditi je li osoba zaražena baš koronavirusom ili gripom, te je zbog toga nužna primjena testova na molekularnoj bazi, kao i ispitivanje antitijela.

Lipkin ističe da veliki broj zaraženih ni ne pokazuje simptome bolesti, dok se drugi tek blago razbole. Oni najteži slučajevi samo su vrh ledenog brijega, smatra on.

"Uobičajena procedura izgleda tako da ispitamo kakvo je općenito zdravstveno stanje zaraženog pacijenta, imaju li kroničnu bolest pluća, rak, nekakvu alergiju ili nešto drugo što ih može učiniti podložnim zarazi", objašnjava Lipkin, dodajući da ova ispitivanja nisu siguran pokazatelj tko ima veće predispozicije da se zarazi, s obzirom na to da su mnogi pripadnici bolničkog osoblja izgledali zdravi, ali su, ipak, izgubili život zbog virusa.

Je li sve počelo od zmija ili od druge životinje?

Što se tiče životinje koja prenosi koronavirus, liječnik ističe da za sada sve ukazuje na šišmiše, ali da bi tek trebalo otkriti koja je to životinja domaćin posrednik. On ne vjeruje da su u pitanju zmije. Kao moguće rješenje ove zagonetke, on vidi ljuskavce (pangoline), koji se u Kini koriste u različite medicinske svrhe.

"Ljuskavci se jedu zato što postoji vjerovanje da će pomoći ženama pri dojenju ili onima koji pate od autoimunih bolesti, poput reumatoidnog artritisa. Ove tvrdnje, naravno, nisu potkrijepljene dokazima", kaže on.

Iako još nije sa sigurnošću poznato, Lipkin smatra da je karika koja nedostaje između šišmiša i čovjeka upravo ljuskavac.

Kakvi su izgledi za globalnu pandemiju?

U pogledu moguće pandemije koronavirusa na globalnoj razini, Lipkin je istaknuo da je puno toga još neizvjesno, te da nije nemoguće da zaraza dostigne svjetske razmjere, ali da nema potrebe za panikom. Kao primjer je spomenuo gripu, od koje godišnje umre 400.000 ljudi. Čak i kada se u obzir uzme stopa smrtnosti, koja trenutno iznosi 2 posto, koronavirus je manje ubojit nego što se čini.

Još 13 osoba zaraženo koronavirusom na kruzeru kraj Japana, Hrvati su zdravi

Prvi putnici jučer su se počeli iskrcavati s kruzera Diamond Princess kraj Japana nakon 14 dana karantene do koje je došlo nakon pojave koronavirusa na tom kruzeru. 

Jučer je taj kruzer napustio i jedan Hrvat, a još petero njih ostalo je na brodu Diamond Princess. 

No japanske vlasti danas javljaju kako je još 13 osoba na kruzeru zaraženo, prenosi AFP. 

Poslali smo upit MVEP-u o zdravstvenom stanju Hrvata, a oni su nam ubrzo odgvorili.

"Petero hrvatskih državljana, članova posade na brodu Diamond Pricess, nema simptome bolesti", javljaju iz MVEP-a.

Iskrcavanje počelo jučer

Podsjetimo, prvi putnici jučer su se počeli iskrcavati s kruzera Diamond Princess kraj Japana nakon 14 dana karantene do koje je došlo nakon pojave koronavirusa na tom kruzeru. 

Najmanje 542 putnika i članova posade bilo je zaraženo na tom brodu, što je najveći skup zaraženih nakon Kine. 
Kako je ranije potvrđeno Indexu, na Diamond Princessu je i šestero Hrvata. 

Jučer su nam iz Ministarstva odgovorili kako je jučer hrvatski državljanin koji je putovao kruzerom napustio brod. 

“Ostalih pet hrvatskih državljana koji su na brodu kao članovi posade nastavljaju boravak u izolaciji na brodu, zajedno s ostalim članovima posade te nemaju simptome bolesti”, odgovorili su nam jučer na upit. 

Što kažu s Diamond Princessa?

S Diamond Princessa poručuju kako je jučer oko 600 putnika napustilo kruzer. Oni su svi pregledani od strane japanskih zdravstvenih djelatnika, a japansko ministarstvo zdravstva je potom zaključilo da su zdravi i da smiju izaći s broda i slobodno se kretati. 

Predsjednica Princess Cruisesa, Jan Swartz, putnike je dočekala kada su izašli s broda.

Osim toga, javljaju i kako očekuje da će još nekoliko stotina putnika dobiti dozvolu za odlazak tijekom današnjeg dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.