Francuzu zbog pomaganja migrantima prijeti tri godine zatvora i 30.000 eura kazne

Foto:FAH

FRANCUSKI farmer koji je pomagao migrantima u prelasku granice iz Italije je postao lokalni junak u svom mjestu ali je i završio pred sudom. Uhićen je pod optužbama kako je pomagao  migrantima da prijeđu granicu i sada  mu prijeti zatvorska kazna do tri godine i 30,000  eura novčane kazne. On je jedna od tri osobe kojima se sudi za pomaganje migrantima.

Farmer Cedric Herrou je aktivist koji ima farmu maslina na granici s Italijom koja je na popularno migrantskoj ruti, i zalaže se za pomaganje ljudima. Ovo je rekao ljudima koji su ga došli podržati ispred suda u Nici:

“Ako moramo prekršiti zakon da bismo pomogli ljudima, prekršimo ga! Naša je uloga pomoći ljudima da izbjegnu opasnost, a opasnost je granica.”

Usput je optužio i francusku policiju za zadržavanje velikog broja maloljetnih migranata koje su vratili preko granice.

Borba za migrante

Ovo Herrou nije prvo uhićenje. Jednom je automobilom pokušao prevesti osam Eritrejaca iz Italije u Francusku, ali su optužbe odbačene jer je djelovao iz humanitarnih razloga.

Poslije je s grupom aktivista okupirao turističko naselje koje je pripadalo tvrtki francuskih željeznicama i pustio migrante unutra. Nakon nekoliko dana policija je intervenirala, izbacila migrante van i uhitila Herroua.

Dobri samaritanac ili aktivist?

Herrou je pripadnik skupine građana i aktivista koji koriste svoje prikrivene metode u pomaganju migrantima koje policija redovito hvata na vlakovima koji prelaze iz Italije u Francusku.

Neki ih nazivaju odmetnicima dok ih neki uspoređuju s Francuzima koji su skrivali Židove za vrijeme Drugog svjetskog rata.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.