WHO: Nema garancije da se rat neće proširiti, krećemo s pripremama

EUROPSKI čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je danas da su u tijeku pripreme za mogući napad kemijskim oružjem u Ukrajini, što znači da ova organizacija ozbiljno shvaća upozorenja koja su stigla sa Zapada i iz Moskve.

>> Sve više se govori da će Rusija napasti kemijskim oružjima. Ovo su najopasnija

"S obzirom na neizvjesnost trenutne situacije, nema jamstva da se rat neće pogoršati", rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

"WHO razmatra sve scenarije i razmišlja o mjerama za različite situacije koje bi mogle zadesiti građane Ukrajine, od kontinuiranog pružanja liječničke pomoći masovnim žrtvama do uporabe kemijskog oružja", dodao je.

"Ukratko, WHO se priprema za svaki mogući slučaj takvog napada"

Kluge je odbio predočiti druge detalje o pripremama za mogući napad kemijskim oružjem, piše Reuters.

"Ukratko, WHO se priprema za svaki mogući slučaj takvog napada", odgovorio je Kluge na pitanje o mogućem ruskom kemijskom napadu na Ukrajinu.

Zapadni dužnosnici su u više navrata izrazili bojazan da bi Rusija u Ukrajini mogla upotrijebiti kemijsko i biološko oružje te da postoji rizik da bi se njihov efekt mogao proširiti i na druge zemlje.

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Kijev, a da pritom nije pružilo dokaze, da planira kemijskim oružjem napasti vlastite građane kako bi za to kasnije optužio Moskvu.

WHO je utvrdio da je od početka invazije na Ukrajinu zabilježen 91 napad na ukrajinsku zdravstvenu infrastrukturu, pri čemu su umrle 73 osobe; bez navođenja tko je za to odgovoran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.