Washington uvodi sankcije hongkonškoj čelnici Carrie Lam

Foto: EPA

WASHINGTON je u petak objavio da uvodi sankcije za 11 hongkonških dužnosnika, među kojima je i čelnica izvršne vlasti Carrie Lam, optužujući ih da žele ograničiti autonomiju tog teritorija i "slobodu govora i okupljanja" njegovih stanovnika.

"Sjedinjene Države podupiru narod Hong Konga i upotrijebit ćemo sva sredstva i ovlasti kako bismo sankcionirali one koji ograničavaju njegovu autonomiju", rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin u priopćenju.

>> EU traži preispitivanje odluke o odgodi izbora u Hong Kongu

Među hongkonškim dužnosnicima kojima se uvode sankcije su načelnik policije, tajnik za sigurnost i tajnik za pravosuđe.

Vijest o uvođenju sankcija koje obuhvaćaju zapljenu imovine dužnosnika u Sjedinjenim Državama događa se u prilikama porasta napetosti između SAD-a i Kine, koja želi uspostaviti čvršću kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom koja po načelu "jedna zemlja, dva sustava" treba imati široku autonomiju do 2047.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je krajem lipnja Peking nametnuo Hong Kongu "ne samo da potkopava autonomiju Hong Konga nego i krši prava njegovih stanovnika omogućujući sigurnosnim službama kontinentalne Kine da potpuno nekažnjeno djeluju na tom teritoriju", upozorava američko ministarstvo financija.

Taj zakon uveden nakon višemjesečnih prosvjeda u 2019., kakvi nisu zapamćeni od 1997., kada je Hong Kong vraćen Kini, prodemokratski aktivisti nazivaju zakonskim instrumentom za gušenje svake kritike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.