Vagnerovci imaju dvostruko veće plaće nego ruski vojnici

Foto: EPA

PRIVATNA plaćenička grupa Wagner, u vlasništvu Jevgenija Prigožina, gotovo jedno desetljeće posluje s Kremljom. Kako je Wagnerova postrojba postajala sve poznatija na bojištu u Ukrajini, tako su bile sve glasnije Prigožinove kritike ruskog vojnog vodstva.

Napetosti između Prigožina i Kremlja dosegnule su vrhunac tijekom proteklog vikenda. Tada je Prigožin donio dramatičnu odluku da svoje borce usmjeri prema Moskvi umjesto prema naprijed kako bi zaustavio napredovanje koje je moglo rezultirati kritičnim sukobom s ruskom vojskom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objavio je dogovor prema kojem će se Prigožin preseliti u Bjelorusiju, a nitko tko je sudjelovao u oružanoj pobuni neće biti optužen.

Portal Quartz objavio je kolike su plaće Wagnerovih plaćenika u usporedbi s plaćom ruskih vojnika.

Wagner postao moćan igrač

Važno je napomenuti da privatne vojne tvrtke (PMC) tehnički nisu legalne prema ruskom ustavu. Međutim, ova skupina, koja se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije, Australije, Kanade, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, pokazuje da Kremlj ipak surađuje s privatnim vojskama.

Gubici koje je Wagner pretrpio ne moraju se službeno priznati, a njihove taktike mučenja mogu proći ispod radara. Također, strane države mogu pridonijeti njihovim financijskim sredstvima kako bi podržale operacije ove postrojbe u različitim sukobima.

Wagner je postao moćan igrač dok je djelovao u sjeni ostvarujući velike financijske poslove u siromašnim zemljama pogođenim sukobima uz "velikodušne" isplate tisućama novih plaćenika.

Koliko zarade plaćenici, a koliko ruski vojnici?

Quartz je objavio koliki je iznos novčanog poticaja koji Wagner daje za pridruživanje grupi. Riječ je o iznosu od 200.000 rubalja, što je oko 3500 američkih dolara. Toliko je Wagner obećao bivšim zatvorenicima za šest mjeseci službe prije nego što je u siječnju prestao regrutirati zatvorenike. 

Prosječna plaća koja se nudi ruskom vojnom osoblju kreće se od 70.000 do 100.000 tisuća rubalja, što je iznos u rasponu od 930 do 1330 američkih dolara. 

U slučaju da Wagnerov vojnik bude ubijen, njegova obitelj dobiva pet milijuna rubalja, što je oko 60.000 američkih dolara. Prošle godine je 30.000 ljudi pristupilo Wagneru kada su regrutirali po ruskim zatvorima. Prigožin tvrdi da Wagner regrutira od 500 do 800 vojnika dnevno. 

Quartz navodi da se Wagnerov broj plaćenika od početka invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine povećao za 20.000 ljudi. Wagner je tijekom četiri godine, i prije rata u Ukrajini, od tvrtki s kojima surađuje zaradio 250 milijuna dolara, pokazalo je istraživanje Financial Timesa.

Novac su dobili u zamjenu za pružanje usluga nizu slabih i ratom razorenih zemalja u Africi i na Bliskom istoku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.