Vučković se sastala s uzgajivačima svinja, razgovarali su o problemima u sektoru

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

"MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković na sastanku s predstavnicima svinjogojskog sektora, koji je održan u četvrtak, razgovarala je o stanju u sektoru svinjogojstva, uređenju tržišta i prijedlozima novih investicijskih natječaja u sektoru svinjogojstva", izvijestili su iz Ministarstva.

Na sastanku su, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, sudjelovali predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge uzgajivača svinja, Središnjeg saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske - SUS, Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac i Veterinarske stanice Varaždin te tvrtki Žito i Osatina grupa.

Poremećaji u lancima opskrbe i porast cijene stočne hrane

"Predstavnici proizvođača su istaknuli uspješno završene pregovore u području dobrobiti životinja i apliciranju stajskog gnojiva na oranice tijekom 2021. godine s Europskom komisijom koje su rezultirale Promjenama programa ruralnog razvoja te značaj dodatnih mjera Vlade u sektoru stočarstva koje se suočilo s teškim poremećajima, najprije u lancima opskrbe, a zatim i zbog porasta cijene stočne hrane te energenata.

Predstavnici sektora i Ministarstva komentirali su drugu procjenu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka u poljoprivredi koja još jednom potvrđuje izdržljivost hrvatskih proizvođača, ali i tešku situaciju u sektoru svinjogojstva obzirom na rast cijena, input i pad cijena proizvoda koji se kontinuirano događa od početka 2021. godine.

Stoga je zatražena dodatna pomoć Ministarstva koja će se razmotriti", ističe se u priopćenju.

"Sektor svinjogojstva vrlo teško pogođen krizom"

"Na sastanku je raspravljano i o uređenju tržišta i prijedlozima novih investicijskih natječaja u sektoru svinjogojstva.

Vučković je istaknula kako je sektor svinjogojstva vrlo teško pogođen krizom covid-19, ali i širenjem afričke svinjske kuge na europskom kontinentu, što se često, uz prijedloge intervencija, ističe i na Vijeću EU.

Tijekom 2021., kako je navela, Hrvatska je uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje.

'Uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smo na sastanku ocijenili daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo našim natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavit će se ulaganjima u tovilišta za što je natječaj u tijeku', kazala je Vučković."

"Poljoprivredna proizvodnja će porasti za 8.1%"

"Komentirala je i drugu procjenu Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojoj će vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini u odnosu na godinu prije porasti za 8,1 posto, na 19,7 milijardi kuna, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, na 10,3 milijarde kuna. 

'Tržišni i drugi poremećaji su kontinuirani i brojni gotovo u svim sektorima poljoprivrede već drugu godinu zaredom, no ipak naši poljoprivrednici odolijevaju izazovima pred kojima se nalaze na što dodatno upućuje i druga procjena vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 2021. godinu', istaknula je Vučković napominjući kako ipak treba čekati konačnu procjenu.

'Vjerujem da pokazateljima pridonose investicijske mjere Programa ruralnog razvoja, ali i interventne mjere kao reakcije na poremećaje putem kojih smo od nastajanja pandemije covid-19 19 do danas isplatili više od 675 milijuna kuna', kazala je."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.