Novi sastanak između Vučića i Kurtija početkom svibnja u Bruxellesu

Foto: EPA

SLJEDEĆI sastanak između srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u okviru dijaloga Kosovo-Srbija pod pokroviteljstvom EU održat će se 2. svibnja u Bruxellesu, a dvije su strane u utorak dogovorile uspostavu zajedničkog odbora za nadzor provedbe nedavno dogovorenog sporazuma.

Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, objavio je u utorak da su EU - kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine - te Kosovo i Srbija - kao stranke u dijalogu o normalizaciji njihovih odnosa - danas uspostavili Zajednički odbor za nadzor provedbe Sporazuma na putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i njegov provedbeni aneks.

Lajčak će predsjedati zajedničkim odborom

Taj je odbor uspostavljen 30 dana nakon sastanka u Ohridu na kojem je objavljeno da su obje strane dogovorile plan provedbe sporazuma. Prvi sastanak toga odbora predviđen je nakon "sljedećeg sastanka u okviru dijaloga na visokoj razini, koji je predviđen 2. svibnja u Bruxellesu", rekao je Stano.

Zajedničkim nadzornim odborom predsjedat će posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati veleposlanik u Bruxellesu Agron Bajrami, a Srbiju glavni pregovarač Petar Petković.

Borrell je nakon sastanka krajem veljače u Bruxellesu objavio da su Vučić i Kurti postigli suglasnost o tekstu sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa. Također je objavio nakon sastanka u Ohridu 18. ožujka da je dogovoren plan provedbe toga sporazuma. Međutim, nijedan od tih dogovora nije potpisan, a srpski predsjednik Vučić je odmah najavio da ne namjerava provesti sve dijelove sporazuma za koji EU tvrdi da je dogovoren.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.