Vrhovni sud odlučio: Liječnicima moraju biti plaćeni prekovremeni sati

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

VRHOVNI sud zauzeo je pravno stajalište da zdravstveni radnici za vrijeme važenja kolektivnog ugovora imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad.

Građanski odjel Vrhovnog suda donio je odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima zbog različite sudske prakse u vezi prava na uvećanje plaća za sate ostvarene u prekovremenom radu, izvijestio je  Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Pravno je shvaćanje Vrhovnog suda da zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaća za posebne uvjete rada i pravo na uvećanje plaća za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za prekovremeni rad.

"Sada je na potezu država"

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić u izjavi za Hinu komentirala je odluku Vrhovnog suda rekavši kako je Vrhovni sud potvrdio da su liječnici u pravu. 

"Kratko i jasno - potvrđeno je ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, da nam krivo obračunavaju prekovremene sate", ustvrdila je Čulinović-Čaić.

"Sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, oni moraju razmisliti kako i kada će nam isplatiti zarađeno", dodala je predsjednica Liječničkog sindikata.

Zbog tužbi liječnika država bi mogla pretrpjeti gubitke od dvije milijarde kuna, ako bi se svi liječnici odlučili na tužbu.  

4000 liječnika pokrenulo je sudske tužbe

Hrvatska liječnička komora (HLK) s posebnim je zadovoljstvom pozdravila odluku Vrhovnog suda.

Više od 4000 liječnika pokrenulo je sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a u korist liječnika presuđeno je više stotina pravomoćnih presuda, ističe HLK u priopćenju.

"Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici bili u pravu. HLK je osigurao financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda", izjavio je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.