Vojni analitičar: Pad Luhanska je pobjeda Rusa, ali platili su golemu cijenu

Foto: Profimedia

RUSKA pobjeda u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk donijela je Kremlju malu stratešku prednost, ali "ključna bitka u ratu tek dolazi", rekao je Neil Melvin iz britanskog sigurnosno-obrambenog think tanka Royal United Services Institute.

Melvin je posljednje bitke, u kojima su Rusi osvojili gradove Severodonjeck i Lisičansk, usporedio s golemim bitkama iz Prvog svjetskog rata za sitne dijelove teritorija.

"Cijena koju su platili je golema"

"Ovo je taktička pobjeda za Rusiju, ali cijena koju su platili je golema. Trebalo im je 60 dana za ovako mali napredak", rekao je Melvin.

"Mislim da bi Rusi mogli proglasiti neku vrstu pobjede, ali ključna bitka u ratu tek dolazi", dodao je analitičar 

Melvin smatra da se odlučujuća bitka za Ukrajinu vjerojatno neće odviti na istoku, gdje Rusija provodi svoju glavnu ofenzivu, nego na jugu, gdje Ukrajina pokreće protuofenzivu kako bi oslobodila okupirani teritorij.

"Tu vidim da Ukrajinci ostvaruju napredak, u regiji Herson. U toj regiji počinju protunapadi i mislim da ćemo vjerojatno tu vidjeti promjenu na bojišnici u korist Ukrajine dok pokušava pokrenuti veliku protuofenzivu kako bi protjerala Ruse", navodi Melvin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.