Od 25. lipnja kreću noćna linija Zagreb - Split i četiri dnevne linije

Foto: Nel Pavletić/Pixsell, Index

VIŠE od 300 turista iz Češke, Slovačke i Mađarske stiglo je vlakom danas poslijepodne na splitski željeznički kolodvor, što je najveći dosadašnji skupni dolazak turista ove godine u grad pod Marjanom.

Turisti su u petak krenuli vlakom iz Praga, a hrvatska veleposlanica u Pragu Mirjana Pancirov rekla je na njihovu dočeku u Splitu da je ova godina proglašena Europskom godinom  željeznica, istaknuvši da je jako važno što je i Hrvatska tomu daje svoj doprinos.

Pancirov je podsjetila na to da je posljednji noćni vlak koji je prometovao iz Praga prema Hrvatskoj bio onaj iz daleke 1936.

Potpora turizmu - organizirani prijevoz turista vlakovima

Predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) Putnički prijevoz Željko Ukić istaknuo je da se organiziranim putovanjima turista vlakovima daje potpora turizmu. Po njegovim riječima, HŽ Putnički prijevoz se ove godine usredotočio na Split kako bi ga povezali sa srednjoeuropskim gradovima.

"Predviđeno je da ove sezone iz Praga dođe u Split 176 vlakova češkoga prijevoznika Regio Jet i cilj nam je tako dovesti više od 100.000 putnika, a trenutačno je u bookingu toga prijevoznika više od 35.000 putničkih karata", istaknuo je Ukić. Dodao je da će vlakom Prag-Split moći putovati i naši građani od Zagreba do Splita.

Najavio je da će vlak Prag-Split u lipnju i rujnu prometovati tri puta tjedno, a u srpnju i kolovozu svakodnevno. Rekao je i da je sa slovačkim i austrijskim prijevoznikom dogovoren sezonski vlak, koji će startati 19. lipnja ove godine te će Split biti direktno povezan s Bečom i Bratislavom i vozit će dva puta tjedno, a s Mađarskom željeznicom dogovoreno je da 2. srpnja ove godine starta sezonski vlak Budimpešta - Split.

Od 25. lipnja kreće noćna linija Zagreb - Split

Ukić je istaknuo da će 25. lipnja početi voziti i noćni vlak Zagreb-Split te četiri dnevne linije Zagreb - Split, podsjetivši na to da u posljednjih 30 godina nije bilo ovakvih sezonskih vlakova iz srednjoeuropskih gradova prema Splitu kao što je to slučaj ovoga ljeta.

Na pitanje hoće li takav povećan promet turista vlakovima potaknuti modernizaciju željezničkoga prometa u Hrvatskoj, Ukić je odgovorio da se nada da hoće. Pritom je istaknuo da će HŽ Putnički prijevoz u iduće dvije i pol godine nabaviti 33 nova električna vlaka.

"Predviđeni su i baterijski vlakovi, a prvi takvi vlakovi mogli bi kod nas biti testirani za dvije do dvije i pol godine", rekao je. Dodao je da postoji opredjeljenje prema zelenim tehnologijama te se više ne razmišlja o dizel-vlakovima i dizel-lokomotivama.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknuo je da je vlakom iz Praga u Split doputovalo i tridesetak novinara iz Češke, Mađarske i Slovačke, koji će izvješćivati o svojim dojmovima iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.