Marijo Drlje za Index: Ovo je katastrofa, 3 milijuna Hrvata neće moći platiti zdravstveno

Foto: Index, N1

POVEĆANJE cijena zdravstvenih usluga, poskupljenje participacije na 15, dopunskog na 150 kuna, sve ono što stoji u tajnom dokumentu Vlade "Zdravstvena reforma", kojeg je Index ekskluzivno objavio, značilo bi katastrofu za pacijente.


Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje za Index je rekao da ako Vlada ispuni sve ovo što je navedeno u dokumentu, da bi to značilo da će 3 milijuna stanovnika Hrvatske ostati bez zdravstvene zaštite, jer si ju kaže, neće moći priuštiti.

"Takve usluge neće moći plaćati oko 3 milijuna ljudi. Time se neće riješiti liste čekanja, već se bojimo da će građani na prvi pregled biti upućeni kod privatnika kojemu bi platili oko 500, 600 kuna za pregled, te da bi kasnije kod tog istog liječnika mogli doći u bolnicu na daljnje liječenje. Ako Vlada krene u tom pravcu, ako to sve realiziraju, onda se ona odriče 3 milijuna građana koji neće moći plaćati toliko za zdravstvenu uslugu", rekao je Drlje.

Protiv su kaže, protiv povećanja dopunskog, uvođenja dodatnog i nadstandarda. Napominje kako je riječ o složenoj problematici te da bi Hrvatska trebala zadržati zlatni standard kojeg imamo, a kakav dodaje, postoji u suvremenom svijetu.

"Zlatni standard je rezultat svih protokola naprednog svijeta koje je Hrvatska dosad preuzimala, nema boljeg načina liječenja od zlatnog standarda, ali zato ono može biti lošije.

Politika može formirati neku košaricu usluga koja bi pokrivale neke osnovne preglede, poput stomatologije, a potom bi se uvelo i dodatno. To je neprimjereno za osiromašeni hrvatski puk koji ne bi mogao plaćati dodatno osiguranje. Za pretpostaviti je da se ti ljudi ne bi mogli kvalitetno liječiti i zato se zalažemo da se zadrži sadašnja razina dostupnih medicinskih usluga na zlatnom standardu", kazao je Drlje u razgovoru za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.