Vlada prodaje četiri brodogradilišta za kunu i BSO po nominalnoj cijeni

HRVATSKA Vlada odlučila je da će raspisati javni poziv za privatizaciju pet brodogradilišta kako bi im se, po riječima premijerke Kosor, omogućilo restrukturiranje i modernizacija.

U privatizaciju idu brodogradilišta Brodotrogir, 3. maj, Brodograđevna industrija Split i Brodosplitovo brodogradilište specijalnih objekata (BSO). Ovakav model privatizacije hrvatskih brodogradilišta prihvatila je i Europska komisija s kojom se o ovom pitanju pregovaralo godinu dana, piše Jutarnji list.

Uljanik ide u prodaju za tjedan ili dva

Prodaja i šestog brodogradilišta, Uljanika, trebala bi krenuti za tjedan ili dva kada se usuglase drugačiji uvjeti privatizacije nego za ostalih pet. Četiri od ovih pet brodogradilišta prodavat će se za jednu kunu, dok Vlada za BSO traži nominalnu vrijednost od 18,16 milijuna kuna.

Oni koji se odluče za kupovinu hrvatske brodogradnje morati će samo odlučiti koliki dio obaveza, koja su pokrivena državnim jamstvima preuzimaju, dok će ostatak preuzeti državni proračun. Uz sve to od njih će se tražiti i plan ulaganja i poslovanja, a morat će preuzeti i kolektivni ugovor. Višak zaposlenih zbrinjavati će se prema tome ugovoru i Zakonu o radu. Svoje ponude zainteresirane tvrtke će morati poslati u roku od 60 dana, a o njima će odlučivati posebno povjerenstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.