Premijer Milanović zaboravio na Gospodarsko-socijalno vijeće!?

VLADA će na današnjoj sjednici izmijeniti i dopuniti Odluku o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih korisnika državnog proračuna u prvom kvartalu ove godine. Također će donijeti Odluku o postupku osnivanja hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih ureda u inozemstvu te postupku postavljanja i opoziva šefova tih tijela.

O plaćama u trgovačkim društvima

Na dnevnom redu je i izmjena Odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika te članova uprava trgovačkih društava, a donijet će i Odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha kukuruza.

Vlada će izmijeniti i dopuniti Odluku o osnivanju Povjerenstva za provedbu javnog natječaja za realizaciju programa Brijuni Rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i Otok sv. Katarina Monumenti te donijeti Uredbu o glavnom tajništvu Vlade.

Na zatvorenom dijelu sjednice raspravljat će se o kadrovskim pitanjima.

Zašto nema GSV-a?

Sindikati su danas Banskim dvorima ponovno uputili molbu da se žurno imenuje predstavnik Vlade i njegovih zamjenika u Gospodarsko-socijalnom vijeću, kako bi ovo tijelo nastavilo svoj rad. Na prvi zahtjev od 28. prosinca Vlada Zorana Milanovića nije reagirala.

"Kako očito na prošloj sjednici Vlade RH to nije učinjeno, tražimo da se to imenovanje hitno učini na današnjoj sjednici Vlade RH, kako bi Gospodarsko-socijalno vijeće moglo nastaviti raditi u najkraćem mogućem roku. Vaša je Vlada najavila cijeli niz zakonskih i drugih promjena, od kojih je neke već i provela, a da nisu raspravljene na sjednici GSV-a. Osim tih promjena očekuje se i donošenje proračuna za 2012. godinu, o čijem se prijedlogu također treba provesti rasprava na GSV-u. Sve to traži doista hitan nastavak rada GSV-a", navodi se u zahtjevu čelnika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa. 

Tripartitni socijalni dijalog

Sindikati naglašavaju kako promjene u društvu koje pokreće vlast, a imaju posljedice i utjecaj na građane, demokratski orijentirana vlast raspravlja i kroz tripartitni socijalni dijalog i ne ostaje pri tome na obrazloženjima kako je na izborima dobila povjerenje građana.

"Rad GSV-a i tripartitni socijalni dijalog dovedeni su uz puno uloženog truda, tijekom dugog niza godina do razine koja se može još jedino nadograđivati, a nikako umanjivati te temeljem toga kao i Vaše proeuropske orijentacije i javno promicane opredijeljenosti za demokratske društvene vrednote, a kojima pripadaju i socijalni dijalog i socijalno partnerstvo, očekujemo da se to provede i u praksi, kako kroz hitni nastavak rada GSV-a, tako i kroz zajednički dogovor o budućem načinu djelovanja i vođenja socijalnog dijaloga u RH", navodi se na kraju zahtjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.