Vlada će dopustiti još 2000 stranih radnika. Poslodavci su tražili bar 5000

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

MINISTAR rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić najavio je kako će vlada na sutrašnjoj sjednici odobriti povećanje kvota za strane radnike, i to 2.000 dozvola za turizam i 1.000 za građevinu, a u oba sektora postoji mogućnost dodatnog povećanja za još po 1.000 u slučaju nedostatka domaće radne snage. 

"Kvote su zadnja linija obrane, a vladi je cilj da rastu standard i plaća jer je to jedan od glavnih načina da zadržimo ljude u Hrvatskoj", rekao je ministar Pavić za RTL Direkt. 

Vlada će povećati kvote za uvoz stranih radnika nakon što su poslodavci ovih dana upozoravali da je turistička sezona ugrožena te kako im nedostaje čak 5.000 radnika, najviše u turizmu i graditeljstvu.

Pavić je napomenuo i kako je prošli tjedan pozvao poslodavce da počnu zapošljavati domaću radnu snagu sa Zavoda za zapošljavanje te da je od 1.600 nezaposlenih, koji su bili spremni za rad u sezoni, u zadnjih nekoliko dana zaposleno njih 600-tinjak. 

Istaknuo je i da su zastali s odobravanjem kvota jer su analizom uvidjeli da se 70 posto, odnosno tri četvrtine poslodavaca koji su uzeli strane radnike, nije ni oglasilo na domaćem tržištu.

Stoga, kazao je, raspravlja se o modelu prema kojem će svi poslodavci morati radnu snagu prvo potražiti na domaćem tržištu kako se ne bi spuštala cijena rada. 

Pavić: Neće biti moje ostavke

Ministar Pavić komentirao je i referendumsku inicijativu '67 je previše' kojom su sindikati tražili promjenu uvjeta za mirovinu, ali i njegovu ostavku.

"Neće biti moje ostavke. Reforma mirovinskog sustava kao takva je dobra, ali čuli smo poruku građana kroz skupljene potpise. Spremni smo sjesti i spremni smo razgovarati", poručio je Pavić sindikatima.

Poslodavci tražili 5000

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak su od vlade zatražile da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona. Iz HUP-a i HUT-a su pritom upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snagom kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelirala na vladu da se suoči s ozbiljnošću situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni jučer su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK. 

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će "novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.