Vjeroučitelj tjerao djecu da viču ustaški pozdrav? Miletić: Ne bježim od toga

Foto: Index/Pixsell/Goran Stanzl/Goran Kovacic

RIJEČKI vjeroučitelj Marin Miletić već duže vrijeme je prisutan u javnosti kao katolički aktivist i komentator društvenih zbivanja, no njegov javni profil je naglo porastao nakon što je održao žestoki govor na prosvjedu sindikata u Zagrebu početkom prošlog tjedna.

>> Ovaj čovjek bio je zvijezda današnjeg prosvjeda

Miletić se u svom nastupu obrušio na premijera Andreja Plenkovića, zbog čega se onda Riječka nadbiskupija u priopćenju za javnost ogradila od njega. 

>> Crkva se ogradila od vjeroučitelja s prosvjeda

Miletić je vodio katoličke skaute u Rijeci

Ovaj vjeroučitelj iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci poznat je i kao lider katoličkih skauta. Kako se navodi na službenoj stranici Zadruga katoličkih skauta Hrvatske, “osnovani su 2002. godine u Rijeci, u župi sv. Križa Srdoči, gdje je katoličke skaute te župe vodio vjeroučitelj Marin Miletić”.

Index je razgovarao s 26-godišnjakinjom (podaci poznati redakciji) koja je kao tinejdžerica provela par godina u katoličkim skautima pod vodstvom kontroverznog vjeroučitelja Miletića. Ona ističe da ih je Miletić tjerao da izvikuju ustaški pozdrav Za dom spremni.

“Išla sam u sedmi razred osnovne škole kada sam se priključila skautima koje je vodio Miletić. Oni su bili nekako prisutni svugdje u Rijeci gdje je bila crkva, a i bili su po školama. Imala sam religioznog oca koji me je uvijek tjerao da idemo u crkvu, ali ja u sve to baš i nisam vjerovala, to se odrađivalo”, prisjeća se ova Riječanka.

Bivša pripadnica skauta: Miletić je sveprisutan u župama i školama

Pitamo je kako je uopće postala dio katoličkih skauta.

“Čini mi se da je Miletić organizirao nekakav nogomet u našoj školi te je svoju skautsku ekipu iz druge škole doveo u našu školu u kvartu. On je bio sveprisutan u župama i školama i tako smo se upoznali. Predstavljao se kao kul vjeroučitelj, koji nosi starke i koji se zeza, tako on privlači djecu. U biti, sve to mu je spika da obmane djecu, da im postane pojam, a u sve to nekako ugura i priču o Bogu. Njegova je namjera da svi budu kršćani i idu u crkvu, s time da ne priča odmah o tome nego krene pričati o svojim projektima, gdje možemo putovati ako postanemo katolički skauti i slično. Na to bi se djeca nakačila”, odgovara 26-godišnjakinja.

Prisjeća se da je Miletić skaute često vodio u župni dom koji je dobivao na korištenje, oko sat vremena od Rijeke, te su tamo često odlazili vikendom. 

"Govorom o Bogu i paklu je zastrašivao djecu"

“Tamo su se kao organizirale radne akcije i sjećam se da bi svaki dan završio s njegovim govorom koji je trajao 2-3 sata. On je to nazivao katehezom. Skupili bismo se oko 18 sati i Miletić je onda držao manje-više isti govor, o Bogu i paklu, te je time zastrašivao djecu”, kaže ona.

“Kad se danas sjetim toga, nevjerojatno mi je da je on tako govorio djeci od 12 i 13 godina, koliko sam ja tada imala. Danas mi sve to izgleda kao manipuliranje”, dodaje.

"Postrojio bi nas kao malu vojsku i viknuo 'Za dom'"

Ova Riječanka se prisjeća i da je Miletić na jednom njihovom izletu promovirao i ustašluk.

“Išli smo tjedan dana na otok Prvić i tamo smo se morali svaki dan derati 'Za dom spremni'. Kad god bismo, primjerice, krenuli na plažu ili nešto slično, on bi nas postrojio kao malu vojsku i viknuo 'Za dom', a mi smo morali uglas odgovoriti 'Spremni'. Ja se nisam derala. Nisam tada ni znala što to znači, jednostavno mi se nije sviđalo. On je to primijetio, te je odvojio na stranu moju prijateljicu i mene, te pitao zašto ja ne sudjelujem u tome. Rekla sam da ne znam što to znači i da to ne smatram bitnim. Bio je užasno pasivno-agresivan prema meni, nabrijan i nadrkan, ljutio se jer odbijam vikati 'Za dom spremni'", govori nam 26-godišnjakinja.

Skauti koje je Miletić okupljao su bili starosti između otprilike 12 i 18 godina, s time da je “on je oko sebe tada imao tu prvu generaciju skauta, koje je vukao sa sobom kao nekakvu stražu, on su radili sve što je on govorio i ništa im nije smetalo”, ispričala nam je.

Naša sugovornica je s vremenom shvatila da ne želi biti dio te priče.

“Kasnije, bili smo u crkvi jedan dan i on je nas poredao da nam kaže što on misli o nama. Kao, to nam je trebalo pomoći. Kad je došao do mene, rekao je da sam ovakva i onakva, neodgojena, bezobrazna i svašta nešto. Izvrijeđao me na fino. Mene je to dosta pogodilo i tada sam mu rekla da više ne želim biti u skautima. Njega je jako zabrinulo kad je čuo da idem, razgovarao je sa mnom i pokušao me uvjeriti da ostanem u skautima, ali nije uspio u tome. Tada sam počela razmišljati svojom glavom, krenula sam u prvi srednje i shvatila da sve to nema smisla”, objašnjava.

Bivša članica skauta: Slušali su se Thompson i Škoro, glazba iz Srbije zabranjena

Pored toga što je djecu tjerao da kliču ustaški pozdrav, Miletić je u to vrijeme stalno pričao o Anti Gotovini, koji je tada bio u Haagu, prisjeća se ova djevojka.

“Bog, rat i nacionalizam su bile njegove glavne teme, danas mi to izgleda kao fašističko ponašanje. Miletić je govorio da moramo voljeti svoju braću Srbe, ali je zabranjivao da se sluša srpska glazba. Rekao je da se u skautima 'ne smiju slušati pjesme koje dolaze preko Drine'", kaže naša sugovornica.

Pitamo je što se onda slušalo, onda odgovara: “Većinom Thompson i Škoro.”

“Kad god bi netko spomenuo nešto drugačije od stavova koje je on širio, Miletić bi se prema tom djetetu počeo ponašati vrlo pasivno-agresivno. Sjećam se i da je stalno furao nekakvo nabrijavanje na rat. Na to me podsjetio i njegov govor od neki dan. Stalno nam je pričao u skautima da bi da se desi neko sranje, on ostavio ženu i djecu, uzeo pušku u ruke i išao u rat. Stalno je imao potrebu biti nekakav heroj”, prisjeća se naša sugovornica.

Za kraj je pitamo može li objasniti zbog čega je Miletić tako popularan među dijelom mladeži.

Ravnateljica gimnazije u kojoj radi Miletić: Nije bilo većih primjedbi na njega

“On kreće raditi s djecom, koju je lako izmanipulirati u toj dobi. Predstavlja se kao kuler, on vozi motor itd. Sve će kao organizirati, ali onda kreće priča o tome da se svi moramo bojati Boga”, kaže naša sugovornica te dodaje kako je Miletić znao govoriti da trebamo ljubiti bližnjeg svog, ali da je uvijek i izražavao negativne stavove o drugačijima.

Index se obratio Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji s pitanjem je li bilo kakvih pritužbi roditelja ili djece na njegov rad. Odgovorila nam je ravnateljica Judita Franko: “Miletić je zaposlen 13 godina u našoj gimnaziji na nepuno ili puno radno vrijeme, tijekom rada nije bilo većih primjedbi.”

Miletić: Možda sam nekoga tjerao da previše guli krumpire pa mi se osvećuje

Za komentar smo se obratili naravno i samom Miletiću. "Dobili smo informacije od jedne osobe koja je bila u katoličkim skautima pod vašim vodstvom da ste skaute poticali da viču 'Za dom spremni'. To se događalo tijekom jednog izleta na otok Prvić. Kako to komentirate", pitali smo Miletića.

U svojem prvom odgovoru, koji je uključivao i poziv novinaru Indexa na kavu, Miletić je napisao i ovo: “Ja ti vodim mlade na taj otok nekih 15 godina. Negdje preko tisuću mladih ti je sa mnom bilo dolje. Tamo ti mi ljetujemo. Možda sam nekoga tjerao da previše guli krumpire pa mi se osvećuje, hahaha. Vidi, ja ti fašist sigurno nisam i to s gnušanjem odbacujem. Kao niti zagovornik ustaša, vjerujem da je to jasno. S druge strane, prije 15 godina, pa nekoliko godina zaredom s nama su ljetovali i hrvatski branitelji, koji su srednjoškolcima i studentima svjedočili u ratu. Što se tu sve događalo - stvarno vjerujem ama baš ništa strašno.”

HOS-ovci i djeca

Dodao je i da je “baš dobar s vukovarskim braniteljima od kojih su jedni od najhrabrijih (i bez ikakve mrlje) bili upravo HOS-ovci unutar 204. vukovarske brigade”.

ZDS je inače dio službenog grba HOS-a i pozdrav kojim su se ovi vojnici koristili u Domovinskom ratu.

Kako nije odgovorio na pitanje o tome je li poticao djecu da izvikuju “Za dom spremni”, ponovno smo ga to pitali.

Miletić: Ne bježim od toga da se je tako dogodilo

Miletić je odgovorio sljedeće: “Ja se, evo, stvarno ne sjećam, volio bih i sam čuti vaš izvor da me podsjeti, no ne bježim od toga i da se je tako dogodilo. Vi ćete znati da ZDS nije pozdrav koji je prije 15 godina bio strogo definiran isključivo kao pozdrav ustaškog režima oko čijih sam se zloglasnosti ne jednom izjasnio i javno. Tada je taj pozdrav još uvijek u vrlo velikoj mjeri evocirao hrabrost naših malih ljudi velikoga srca koji su ohrabreni i njime praktički goloruki branili Hrvatsku od JNA i u tom smislu sam ga i sam doživljavao. Braniteljska problematika obilježila je jedan veliki period mog novinarsko-javnog djelovanja. Naprosto, branitelji su populacija s kojom sam imao puno doticaja jer sam svojevremeno vodio i emisiju o njima. Dakako, mislim na branitelje - male ljude, velikog i hrabrog srca, a ne na raznorazne foteljaše. U tom smislu i taj njihov pozdrav s kojim su se ohrabrivali za rovove u Domovinskom ratu nije u to vrijeme bio eksploatiran na način na koji se to događalo kasnije kada mu je s vremenom oduzeta dimenzija Domovinskog rata u kojem se koristio, a pripisana mu isključivo dimenzija ustaškog režima."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.